Havne vil ikke betale for isbrydning

Hvert år betaler østjyske havne millioner af kr. til isbrydere der aldrig bliver brugt eller kommer frem. Nu vil flere ud af ordningen

Århus havn skal årligt betale 3,6 millioner kr. tll isbryder-assistance. Men den ordning vil havnen ud af. Sidste gang Århus Havn bad om isbryder-assistance, var nemlig tilbage i 1954 og der kom assistancen kom aldrig frem. Isbryderne var nemlig optaget andre steder.

- Skulle der komme der en isvinter, så er trafikken til Århus så intens, at vi selv kan holde løbet fri. Desuden har vi slæbebåde, der også kan fungere som isbrydere, fortæller direktør Bjarne Mathiesen fra Århus Havn til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Århus Havn ønsker i stedet en frivillig ordning, hvor havnene selv bestemmer om de vil være med. Den holdning har de også i Grenaa, hvor der ikke har været brug for isbrydere siden vinteren 78. Her kom den heller ikke frem til tiden.

- Vi betaler årligt omkring 125.000 kr. og det er mange penge for ingenting. Vi vil hellere leje en isbryder, når der er brug for det, siger adm. direktør Bjarne Laursen fra Grenna Havn.

Der har ikke være noget is af betydning i de danske farvande i 13 år.

I alt betaler de danske havne og skibe årligt omkring 24 millioner til de tre isbrydere, der ligger i Frederikshavn. Samtidig ligger der 300 millioner sparet op for alle de år, hvor der ikke har været is.