Grafik: Er der babyboom eller storkeflugt i dit sogn?

Se hvor mange børn der er blevet født sidste år i dit eget sogn

På kortet længere nede på siden kan du se, hvor mange børn der er født i dit sogn de seneste ti år.

Der er stor forskel på, hvor mange børn der bliver født i de østjyske sogne. 

På kortet herunder kan du klikke dig ind på de enkelte sogne og se de forskellige fødselstal. Du kan bl.a. se, hvor mange børn der er født de seneste 10 år.

I de store bysogne oplever man et regulært babyboom, mens mange af de mindre landsbysogne har mere beskedne fødselstal.

Før var der var mange børnefamilier, der flyttede ud af byerne. Med finanskrisen bliver folk mere varsomme med at kaste sig ud i huskøb.

Hans Skifter Andersen, adjungeret professor

Hans Skifter Andersen, som er adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut, mener, at finanskrisen har haft stor betydning for udviklingen:

- Før finanskrisen var der ikke samme trend. Før var der var mange børnefamilier, der flyttede ud af byerne. Med finanskrisen bliver folk mere varsomme med at kaste sig ud i huskøb, fortæller han.

Unge flytter til uddannelsesbyer

Den øgede centralisering på blandt andet uddannelsesområdet er ifølge Hans Skifter Andersen også en del af forklaringen:

- Unge flytter hjemmefra for at studere. Det er øget kraftigt i løbet af de sidste 25 år. Man har koncentreret flere og flere uddannelser i byområder, så flere unge er nødt til at flytte ind til større byer, siger han. 

Læs også Babyboom i byerne: 229 nyfødte i et sogn – nul i 15 andre

Ifølge Hans Skifter Andersen begynder flere unge at købe boliger udenfor de større byer, men han forventer ikke, at fordelingen af børnefamilier i by- og landområderne ændrer sig dramatisk: 

- Vi er nu kommet over krisen, og mange af de unge familier køber et billigere hus uden for byerne. Udviklingen er ved at vende, men kommer nok aldrig tilbage på samme niveau. Det gør det nok ikke, fordi flere og flere får en længere og længere uddannelse, og nye serviceerhverv lægger sig omkring byerne, siger Hans Skifter Andersen.