Gigant-tyveri: Politiet afviser kritik

Politiet i Århus afviser beskyldninger om ikke at have informeret det tyske politi efter millionkuppet i Brabrand.

Politiet i Århus kontaktede inden for de første timer efter milliontyveriet i Brabrand torsdag grænsepolitiafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Det oplyser politiinspektør Ole Madsen som svar på kritik af, at grænsen ikke blev lukket for at fange tyvene.

- Grænsepolitiafdelingen blev anmodet om at assistere samt underrette tysk politi. Da vi henvendte os, forelå der ikke nærmere oplysninger om signalement af gerningsmændene eller køretøjer, hvorfor tysk politi ikke blev anmodet om at iværksætte en egentlig grænsespærring, siger politiinspektøren.

Han tilføjer, at politiet i løbet af torsdagen - som følge af"flere oplysninger" - bad rigspolitiet om at varsko landene i det europæiske politisamarbejde Schengen. Landene blev opfordret til øget opmærksomhed på danske statsborgere, der rejste ud af Schengenlande og samtidig var i besiddelse af et større kontant pengebeløb.

Tyvene slap væk med godt 26 millioner kr. Dansk Folkeparti krævede søndag en forklaring på, hvorfor det tyske forbundspolitis grænsepatruljer og politiet i Flensborg ikke blev informeret om millionkuppet i Brabrand i torsdags. Medlem af retsudvalget for Dansk Folkeparti, Marlene Harpsøe, vil have justitsminister Lene Espersens (K) svar på, hvad der er foregået.

- Noget tyder på, at politiet ikke har vist rettidig omhu i forbindelse med millionkuppet i Brabrand. Det er højst mærkværdigt, at politiet ikke straks slår alarm til grænsepatruljerne og det nordtyske politi, og det er under al kritik, hvis tyvene helt uantastet har kunnet køre ud af landet
med næsten 27 millioner kroner, siger Marlene Harpsøe.

Ifølge Ekstra Bladet vidste politiet i Århus kort tid efter røveriet af de 26,7 mio. kroner, at de fire gerningsmænd sandsynligvis var flygtet mod syd ned gennem Jylland.

Alligevel blev hverken det tyske forbundspoliti, der står for grænsepatruljeringen, eller politiet i Flensborg underrettet, skriver avisen.