Etnisk ældrebombe i Århus

Om 10 år har Århus dobbelt så mange ældre med flygtninge- og indvandrerbaggrund. Rådmand efterlyser hjælp fra regeringen.

Århus Kommune kan se frem til øgede udgifter på ældreområdet, når store grupper af blandt andre tyrkere, iranere og somaliere går på pension.

Ifølge Jyllands-Posten forudser befolkningsprognoserne, at byens ældre med anden etnisk herkomst end dansk stiger til 1.845 i 2017. Det er en stigning på 92 procent på 10 år.

Til sammenligning vil det totale antal af ældre over 65 år i Århus kun vokse med 30 procent i samme periode.

Ældrerådmand Dorthe Laustsen (SF) kalder den forestående udvikling for en etnisk ældrebombe, der rammer især landets største byer.

- Særligt i Århus, Odense og København vil der ske en eksplosiv vækst i antallet af ældre med etnisk baggrund. Og udfordringen bliver ikke mindre af, at de etniske ældre har færre økonomiske ressourcer, højere sygelighed og en splittelse mellem traditionelle familiemønstre og de danske pleje- og omsorgstilbud, siger hun til avisen.

Dorthe Laustsen mener, at staten bør give en økonomisk håndsrækning til landets største kommuner, så de lettere kan klare opgaven.