Din hovedpine kan skyldes, at du skærer tænder om natten

Mange har symptomer uden at vide det, fordi de skærer tænder om natten, mener professor ved tandlægeskolen i Århus.

Tænderskæren er en overset årsag til en række lidelser, der forringer livskvaliteten. Det skriver 24timer.

De fleste mennesker skærer tænder om natten uden at vide det, og for størstedelen er det da også en ganske harmløs tilstand.

Men hos omkring hver 10. voksne dansker betyder nattens kæbeaktiviteter, at de kan døje med gener som hovedpine, træthed, muskelspændinger i hele den øvre del af kroppen, ondt i kæberne og nakken, synkebesvær, isninger eller ømhed i tænderne samt nedslidning af tænderne. Det skriver 24timer.

- Formentlig går mange rundt og har et eller flere af de her symptomer uden at vide, at det kan have forbindelse til, at de skærer tænder om natten, siger professor på Tandlægeskolen i Århus Peter Svensson til 24timer.

Han forsker i smerte og tænderskæren, som mere professionelt kaldes bruksisme. Indtil for få år siden har den almindelige antagelse været, at folk, der skærer tænder i et omfang, så de oplever gener af det, gør det, fordi de har en dårlig tandstilling. Men det er ifølge Peter Svensson afkræftet i flere store internationale undersøgelser.

- Man ved nu, at problemet overvejende skyldes en forøget aktivitet i centralnervesystemet. Men man ved ikke hvorfor. Det at skære tænder er en meget kompleks tilstand, som vi ikke til fulde forstår, men hos nogle mennesker kan det give anledning til smerter og dårlig nattesøvn, som samlet set nedsætter disse menneskers livskvalitet, forklarer Peter Svensson.

<b>Havner i søvnlaboratoriet</b>
Nogle er så plagede, at de havner i søvnlaboratoriet hos overlæge Søren Berg på søvnklinikken Scansleep, fordi de føler sig kronisk trætte.

- Til den første undersøgelse af vores patienter er det helt fast, at vi spørger, om de skærer tænder om natten. Det gør vi, fordi tænderskæren er klassificeret som en decideret søvnforstyrrelse, der kan føre til voldsom træthed om dagen. Mange ved ikke, at de gør det, og bliver meget overraskede, når vores studier viser, at det er tænderskæren, der forstyrrer deres søvn, forklarer Søren Berg til 24timer.

Internationale undersøgelser viser, at voldsom tænderskæren er mest udbredt i barndommen og tager af gennem livet. Men blandt de, der har gener af det, er der ifølge professor Peter Svensson en overrepræsentation af kvinder i den fødedygtige alder.

Det har senest fået forskere til at kredse om en teori, der går på, at hormonelle forandringer kan have indflydelse på smerten og på, om folk i øvrigt føler sig plagede af at skære tænder. Intet er dog endeligt bevist endnu.

En anden teori går ifølge læge Carsten Vagn-Hansen - også kendt som radiodoktoren - at magnesiummangel kan have indflydelse på, hvor meget vi skærer tænder.

- Det er en kendt sag, at mangel på magnesium kan føre til muskelspændinger generelt. Og den kost, de fleste moderne danskere spiser, indeholder slet ikke nok magnesium, siger Carsten Vagn-Hansen, der anbefaler et dagligt tilskud af magnesium mod tænderskæren. Peter Svensson kender ikke til rådet om at tage magnesiumtabletter.

Til gengæld har både han og en af Danmarks andre førende eksperter på området, specialtandlæge Anders Vilmann fra Københavns Orofaciale Smerte Center, positive erfaringer med et apparat kaldet Grindcare, som er udviklet af den danske virksomhed Medotech.

Apparatet fungerer ved, at patienten sætter en elektrode i tindingen om natten, som så sender en ultralav elektrisk impuls, der får tyggemusklen til straks at slappe af, hver gang den spændes.

- Min erfaring er, at de patienter, der kan vænne sig til at bruge det, oplever færre smerter og mere overskud i hverdagen,« siger Anders Vilmann.

<i>Kilde: 24timer</i>