- Der bliver færre handelsbyer

E-handel: Fremtidsforsker om udviklingen

03:01

1 af 2

Mange steder i Østjylland kæmper butikkerne en kamp mod den stigende handel på internettet.

For den stigende handel online betyder, at butikker må dreje nøglen om og lukke.

I dag er der på landsplan 2.900 færre butikker at købe ind i end for 6 år siden ifølge Institut for Center-Planlægning af dansk E-handel.

Og Institut for Center-Planlægning af dansk E-handel spår, at antallet af handelsbyer vil falde kraftigt i fremtiden. Fra de nuværende 210 til omkring 30 i løbet af de næste 12-13 år.

Men det er svært at forudsige, hvilke byer, der står for skud, og præcist hvor mange, der er tale om, mener Marianne Levinsen, der er fremtidsforsker hos Fremforsk Aarhus.

- Det er klart, at der er en masse byer, der er truet på deres handel, så vi vil se færre større handelsbyer, end vi har i dag. Men vi kan ikke umiddelbart forudsige hvilke og hvor mange, der forsvinder. Der forsvinder nogle, men den eksakte tal er meget svært at forudsige, siger Marianne Levinsen.

Se: Kæmper om kunderne

Hun mener ikke, at fremtiden for handelsbyerne er lige så dyster, som Institut for Center-Planlægning af dansk E-handel spår.

- Nej, for det kommer an på, hvordan de enkelte byer griber sagen an, og i hvor høj grad de er proaktive i forhold til at udvikle deres by både i forhold til at være handelsby, men også i forhold til andet end handel. Det er det, der bliver afgørende, siger fremtidsforskeren.

Marianne Levinsen fremhæver blandt andet én vej, som butikkerne kan gå i kampen for at beholde kunderne.

- En af vejene frem er at yde en helt særlig ekstra service, hvor man bruger nettets muligheder i sin fysiske butik, siger Marianne Levinsen.

Du kan høre mere om handelsbyernes fremtid i videoen øverst på siden.