De grønne poser bærer skylden

Affaldssorteringen i Århus er kørt skævt, fordi de grønne affaldsposer slet ikke egner sig til skrald.

Den kuldsejlede affaldssortering i Århus har kostet skatteborgerne 80 millioner kroner. Og skåret ind til benet kan man sige, at det er de grønne affaldsposer, der er skyld i miseren. Kommunen har ellers brugt en hel reklamekampagne på at vise, hvor meget forskelligt man kan bruge poserne til. Men skrald dur de altså ikke til.

- Man bruger relativt meget energi at fremstille plastposer. Når man beregner den samlede miljøbelastning inklusive plastposer, så har poserne en meget stor negativ effekt på det, siger driftsleder ved Århus Kommunale Værker Bjarne Munk Jensen.

Siden skraldesorteringen i Århus begyndte, har der været problemer med holdbarheden af de grønne poser. Meget af det skrald, der egentlig var sorteret og skulle til biogasanlægget, endte i stedet ved forbrændingen. Og det er netop den manglende mængde biogas, der har gjort, at ordningen slet ikke hænger sammen, hverken økonomisk eller miljømæssigt.

I Århus Kommune har man så forsøgt at gøre de grønne poser stærkere, så de bedre kan holde på affaldet. Men det betyder til gengæld, at man bruger 200 tons ekstra plastik om året, og så kan det miljømæssigt slet ikke betale sig.

- Det er lidt det med, at operationen lykkedes, men patienten døde. Det miljø, der kommer ud af det, er slet ikke nok. Omkostningerne ved poserne er simpelthen for høj for det, siger Bjarne Munk Jensen.

Selvom affaldssorteringen sandsynligvis stopper, har Århus Kommunale Værker stadig 20 millioner affaldsposer liggende, der den næste tid skal uddeles til borgerne.

Skærmbillede 2021-03-07 kl. 19.21.56

Kira og Anne Margrethe har været isoleret i et år

Mathilde Sjuusk rapper

play VIDEO: Mathilde kedede sig under corona - så hun begyndte at rappe

060321 Senfølger Marathonløber 1930 VTR.00_02_09_00.Still001

play Smittet for et år siden: Joan er stadig hæmmet af senfølger

COVID-19 corona test forum horsens

513 nye smittede med coronavirus

Museum jorn udendørs udstilling corona

Desperate efter at vise kunst: Museum placerer udstilling i vinduerne, så den kan ses udefra

baby

play Nybagte forældre snubler i mødet med virkeligheden