Beviser i Morten-sag blev ødelagt

Politiet i Århus ødelagde i 1995 det, der kunne have været afgørende beviser i sagen om syvårige Morten Würtz' død.

Drengen blev fundet hængt i sin livrem i 1994, og politiet stemplede hurtigt dødsfaldet som sandsynligt selvmord.

Men samtidig mistænkte politiet i al hemmelighed en mand for drabet, afslørede DR-dokumentaren Drengen de sagde hængte sig, der blev vist onsdag aften.

Mortens livrem og tøj var vigtige bevismaterialer. Alligevel blev det destrueret af Århus Politi i januar 1995 - fem måneder efter han var blevet fundet død, fortæller DR.

Det betyder, at Jane og Søren Hellqvist sandsynligvis aldrig finder ud af, hvad der skete med deres søn 2. august 1994.

- Vores mulighed for at få opklaret det er lig nul nu, hvis beviserne er smidt væk, siger Jane Hellqvist.

I dokumentaren bliver det afsløret, at Århus Politi dengang havde en mistænkt inde til flere afhøringer. Siden voldtog han fire kvinder.

Professor i retsmedicin Jørgen Lange Thomsen finder det overvejende sandsynligt, at Morten blev dræbt. Han mener, at livremmen og tøjet uden tvivl var afgørende spor.

- I en drabssituation kommer man så tæt på offeret, at der altid afsættes dna. Det kan ikke undgås, siger Jørgen Lange Thomsen.

- Hvis vi havde den livrem, tror jeg godt, man kunne have påvist, at der havde været fysisk kontakt mellem Morten og drabsmanden, siger han.

Østjyllands Politi, som det hedder i dag, har ikke tænkt sig at genåbne sagen. Og der vil heller ikke blive noget efterspil for den daværende ledelse.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at man valgte at destruere de her ting. Men det var den beslutning, ledelsen tog dengang, siger Ole Madsen, politiinspektør ved Østjyllands Politi.

<b>Men ville I gøre sådan noget igen?</b>

- Med en sag, hvor der er de her tre muligheder (drab, selvmord eller ulykke, red.), så ville vi klart vælge at sikre de spor, der er, siger Ole Madsen.

Jane og Søren Hellqvist har svært ved at acceptere, at det nok aldrig bliver opklaret, hvad der skete.

- Som mor ville du få lukket bogen og få vished for: Jo, det var ham - eller nej, vi skal lede efter en anden. Så ville det være nemmere at sige farvel, siger Jane Hellqvist.

Den mistænkte i sagen begik selvmord i arresten halvandet år efter efter Morten Würtz' død.
Sagen er stemplet som uopklaret.

/Ritzau