Beboere i Gellerup er imod kvarterløft til milliarder

Et flertal af beboerne i Gellerup siger nej til den storstilede helhedsplan, der skal give kvarteret et fysisk og socialt løft.

Gellerup i Århus skal genrejses som attraktiv bydel. Boligblokke skal rives ned og nye beboere skal lokkes til. Alt i alt et danmarkshistorisk kvarterløft til flere milliarder kroner, men beboerne i 1.155 ud af 1.776 lejemål har skrevet under imod planerne, skriver Politiken mandag.

- Mange af beboerne er flygtninge, der i forvejen er fordrevet fra deres hjem. De orker ikke at blive fordrevet én gang til, siger talskvinde Rima ZamZam for beboerne til Politiken.

Hun afviser ikke, at Gellerup er socialt belastet og nedslidt, men det burde politikerne have gjort noget ved for mange år siden, siger hun.

Tanken om nedrivning kan forekomme brutal, erkender fortalerne for ideen, men faktisk anbefaler flere eksperter fremgangsmåden, fordi de radikale, fysiske forandringer kan udløse den tiltrængte sociale forandring.

Det siger byrådgiver og ph.d. i urban kompleksitet Niels Bjørn, der har deltaget i debatten om Gellerup. Han forstår godt, at beboerne protesterer imod nedrivning:

- Det er en voldelig handling at rive folks boliger ned, men de fysiske rammer kan være så rigide og begrænsende, at man kan være nødt til at rive ned. Skalaerne i et område som Gellerup er så store, at mennesker nærmest forsvinder i dem. Med omfattende fysiske forandringer har vi set i udlandet, at man kan kickstarte en proces, der skaber de nødvendige sociale forandringer, siger Niels Bjørn til Politiken.