Århus får erstatning

KL-formand Erik Fabrin er blevet dømt til at betale Århus Kommune to millioner kroner i erstatning.

Et selskab ejet af formanden for Kommunernes Landsforening, Søllerøds borgmester Erik Fabrin (V), blev fredag dømt til at betale Århus Kommune en erstatning på to millioner kroner for levering af dårlige fjernvarmekomponenter.

Men KL-formanden understreger over for Ritzau, at han er uden skyld i den tvist, som nu er sluttet efter 15 år. Sø- og Handelsretten bestemte nemlig samtidig, at den tyske hovedleverandør af fjernvarmedelene skal betale Erik Fabrins firma, HJB A/S under likvidation, et tilsvarende beløb.

Det betyder, at Erik Fabrin - som tilfældig mellemhandler for adskillige år siden - er dømt for at levere nogle dårlige komponenter til den store fjernvarmeledning mellem Viby og Skanderborg. Det var Århus Kommunes store fjernvarmeprojekt i begyndelsen af 80-erne.

Det tyske firma leverede i alt 48 såkaldte kompensatorer gennem Fabrin-firmaet, og indretningerne, der skulle kompensere for temperaturudsving i fjernvarmenettet, viste sig at blive utætte omkring 1991, viser den 67 sider lange dom. Borgmester Erik Fabrin siger, at han er frifundet i sagen og kun dømt for sin rolle som mellemhandler.

- De omdiskuterede varer blev leveret til Århus Kommune i 1982, og fejlene blev først opdaget i forbindelse med, at jeg erhvervede HJB i 1992, siger Erik Fabrin til Ritzau. Han er tilfreds med, at Århus Kommune slet ikke har fået medhold i sine hovedpåstande.

- Og jeg er totalt frikendt, siger han, og understreger at fejlene alene kan tilskrives det tyske firma IWKA-BKT GmbH. Likvidationen af det iøvrigt solvente HJB har afventet den langvarige erstatningssag. Advokat Jørgen Kjær, der repræsenterer Århus Kommune, ved ikke om dommen ankes til landsretten. Der var nedlagt påstand om ti millioner kroner i erstatning.

- Man er selvfølgelig ikke tilfreds, når man ikke får sit krav opfyldt. Men nu må vi nærlæse dommen, siger han. Sø- og Handelsretten har alene dømt HJB og det tyske firma for erstatning for produktansvar, hvorimod retten har underkendt påstanden om erstatning i henhold til købeloven, der kun rækker i et år. /ritzau/