Alternativ forskning løber tør for penge

Århusiansk videns- og forskningscenter for alternativ behandling mangler penge.

Mens danskernes interesse for at bruge alternativ behandling er større end nogensinde, så er det nationale Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (VIFAB) løbet tør for penge.

Centret blev med hjemsted i Århus etableret i 2000 af den socialdemokratiske regering for at skaffe mere videnskabelig viden om alternativ behandling, som næsten hver anden dansker har stiftet bekendtskab med.

Akupunktur, zoneterapi og kosttilskud er blevet en naturlig del af manges hverdag, og alternative behandlingsformer er i dag en trecifret millionindustri.

For at få bedre dokumentation for effekten og bedre samarbejde mellem alternative behandlere og sundhedsvæsnet fik VIFAB i 2004 tilført en ekstra bevilling via finansloven på 10 millioner kroner. De er brugt på at oprette tværfaglige forskningsnetværk.

Det ene med så stor succes, at de har fået 10,6 millioner af Forsknings- og Innovationsstyrelsen til at fortsætte forskningen.

Men selve bevillingen til VIFAB er sluppet op.

- Det er et kritisk tidspunkt for alternativ behandling. Vi fik en masse godt ud af forskningspengene fra 2004. Men det er vigtigt, vi ikke taber det på gulvet. Nye undersøgelser dokumenterer, at danskerne bruger mange penge på alternativ behandling, så vi skylder dem at se nærmere på, hvad de bruger pengene på, siger Jens Christian Djurhuus, bestyrelsesformand hos VIFAB.