Ældre vil ikke have frit valg

Ældre vil hellere have tryghed end frit valg, mener Pårørendeforening i Århus.

Grundlæggende har de ældre ikke efterspurgt muligheden for frit valg mellem kommunal og privat hjemmehjælp. Det siger formand for Pårørendegruppen for Svage Ældre, Alice Wulff, Århus. Baggrunden er, at det et halvt år efter, at loven om et gratis frit valg mellem privat og kommunal hjemmehjælp trådte i kraft, har vist sig, er der i en række af landets største kommuner er en meget begrænset interesse blandt de ældre for at skifte deres kommunale hjemmehjælper ud med en fra et privat firma.

- Når man taler med de ældre under fire øjne, søger de tryghed for, at de får den hjemmehjælp, de har behov for, og at de får den på en ordentlig måde. Primært er de ældre ikke utilfredse med den kommunale hjemmehjælp, men måske med at de ikke får nok hjælp, siger Alice Wulff til Ritzau. Ifølge Berlingske Tidende har blot 176 af 8500 brugere af hjemmehjælp i Århus sagt ja tak til en privat hjemmehjælper, mens det i Aalborg Kommune er blot 143 af 7000 ældre. Tendensen er den samme i Esbjerg og Randers, og i København er ordningen slet ikke indført endnu.

- Regeringen taler om "det frie valg", men her er der ikke tale om den almindelige opfattelse af "frit valg", siger Alice Wulff. Hun påpeger, at det udelukkende er selve personen, de ældre har mulighed for at skifte ud, mens selve tildelingen af hjælp er den samme, uanset om man vælger kommunal eller privat hjemmehjælp. - Jeg er ikke overrasket over den ringe interesse, men det er da dejligt, hvis nogle ældre får en god situation ud af tilbuddet, siger Alice Wulff.

(Ritzau)