Vaccine endelig godkendt af EU

Oven på eksperternes anbefaling mandag eftermiddag har EU-kommissionen givet vaccinen mod COVID-19 sin endelige godkendelse.

EU-kommissionen har mandag aften givet den endelige godkendelse af coronavaccinen fra Pfizer og BioNTech. 

Det oplyser kommissionsformand Ursula von der Leyen på Twitter. 

- Vaccinen vil være tilgængelig i alle EU-lande samtidig og under samme betingelser, skriver hun. 

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) anbefalede mandag eftermiddag en betinget godkendelse af vaccine fra Pfizer og BioNTech.

Dermed manglede kun EU-Kommissionens godkendelse, som kom allerede få timer efter eksperternes godkendelse. 

Første danske vacciner snart  

Det betyder, at de første danskere kan blive vaccineret mellem jul og nytår.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tidligere peget på den 27. december som dagen, hvor EU-landene kan gå i gang med at massevaccinere. Herunder også Danmark.

Oprindeligt skulle de europæiske eksperter EMA først mødes for at godkende vaccinen den 29. december. Men Tyskland og flere andre EU-lande har presset på for, at tempoet skulle skrues op.

EMA oplyser, at agenturet har arbejdet i døgndrift for at få sin vurdering af vaccinen klar så hurtig som muligt, men at man har skullet sikre sig, at vaccinen var sikker og effektiv.

Sikkerhed vigtig

Ifølge Emer Cooke, der er direktør for EMA er sikkerheden ved vaccinen første prioritet.

- Vores grundige evaluering betyder, at vi med overbevisning kan forsikre EU-borgere om sikkerheden og effektiviteten ved denne vaccine, og at den lever op til den nødvendige kvalitetsstandard, siger EMA-direktøren.

- Men vores arbejde stopper ikke her. Vi vil fortsat indsamle og analysere data om sikkerheden og effektiviteten ved denne vaccine for at beskytte mennesker, der tager vaccinen i EU, tilføjer Emer Cooke.

- Vurderingen er, at fordelene er større end ulemperne.