Solgt over hele landet: 'Yderst skadeligt' insekt fundet i plante

En skadelig bille er fundet på dansk jord. Landbrugsstyrelsen håber nu på hjælp til at finde flere af slagsen.

Landbrugsstyrelsen er kommet med et opråb. Når du alligevel er på skovtur i efterårsferien, så kig en ekstra gang efter en farlig lille bille.

En skadelig barkbille fra Coccotrypes-slægten er nemlig blevet fundet på et dansk gartneri i en bonzai laurbærfigenplante. Det skriver landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Tjek din plante

Hvis du som borger har købt en bonzai laurbærfigenplante (Ficus microcarpa Ginseng) i perioden januar til juni i 2022, som er udstyret med plantepas med koden DK-50060, bør du undersøge planten for synlige symptomer og underrette Landbrugsstyrelsen, hvis du finder tegn på Coccotrypes-billen. Der er pligt til at anmelde ved mistanke om alvorlige plantesygdomme. Foruden at anmelde dit fund til Landbrugsstyrelsen, kan du bortskaffe planten, så risikoen for smitte minimeres. Bortskaffelse skal ske ved at lægge planten i en pose, som lukkes forsvarligt, hvorefter denne bortskaffes som restaffald, således at planten kommer til forbrænding.

Kilde: Landbrugsstyrelsen.

Bonzaitræet var importeret fra Kina og sælges over hele landet. 

Landbrugsstyrelsen advarer om billen, da den har status som 'en karantæneskadegører'. Det vil sige, at den kan gøre alvorlig skade på planter.

Typiske symptomer på billen er borehuller.
Typiske symptomer på billen er borehuller. Foto: Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen skriver, at det danske klima er for koldt til, at billen kan overleve i naturen. De skriver dog, at det alligevel er vigtigt at opspore dem for at undgå spredning til for eksempel indendørs væksthuse. Og for at sikre, at billen ikke kommer til andre lande.

Voksne individer af Coccotrypes sp. er cirka 2 millimeter lange, cylindriske brune biller, mens laverne er benløse og hvide.
Voksne individer af Coccotrypes sp. er cirka 2 millimeter lange, cylindriske brune biller, mens laverne er benløse og hvide. Foto: Landbrugsstyrelsen

 Landbrugsstyrelsen anbefaler at kigge efter billen i væltede træer eller træer med døde grene.

Fakta om karantæneskadegørere

  • Karantæneskadegørere er en række særligt skadelige insekter, svampe, bakterier og virus, der ikke tidligere er fundet eller findes meget begrænset i EU. Myndighederne har pligt til at udrydde dem. De kan give store udbyttetab i planteproduktionen eller skade naturen og landskabet.

  • I EU er der fælles regler for import og produktion af planter, og naturen overvåges løbende for karantæneskadegørere. Formålet er at undgå indslæbning og spredning af karantæneskadegørere, og hvis det alligevel går galt: at opdage dem, inden de etablerer sig i vores natur eller afgrøder.

  • Med den stigende globale handel og rejser, så spredes skadegørere i stigende grad, og der er derfor god grund til at involvere så mange som muligt i overvågningen.

  • Tit er det borgere, som finder og anmelder karantæneskadegørere i EU.

  • Der er anmeldepligt - Læs mere om det her.

Kilde: Landbrugsstyrelsen

 - Det er oplagt at bruge efterårsferien til at tage familien med ud og nyde naturen. Tag et kig på træerne og husk at anmelde, hvis I finder noget, der tyder på, at en karantæneskadegører er på spil, siger Kristine Riskær, der er enhedschef i Landbrugsstyrelsen.