Regeringen vil tvinge boligejere til at skifte brændeovn ved boligkøb

En ny lov skal pålægge udskiftning eller fjernelse af gamle brændeovne, når en bolig skifter hænder.

Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der skal tvinge boligkøbere til at udskifte eller fjerne gamle brændeovne, når de flytter ind.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Hvert år dør tusindvis af danskere for tidligt på grund af luftforurening. Privat brændefyring er den største danske bidragyder til partikelforurening.

- Vi ved, at især de ældste brændeovne står for en stor del af forureningen med skadelige partikler, der kan give både hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser. Med lovforslaget tager vi et skridt mod renere luft herhjemme, skriver miljøminister Lea Wermelin (S).

03:15

VIDEO: Parret her følte sig så generede af røg fra naboens brændeovn, at de flyttede fra deres hus. Derfor bør brændeovne forbydes, mener parret.

Luk video

Lovforslaget vil betyde, at boligkøbere efter et ejerskifte vil skulle nedlægge eller udskifte brændeovne i deres nye bolig inden for 12 måneder, hvis brændeovnen er lavet før 2003.

Ordningen skal efter planen træde i kraft fra april 2021.

- Vi stiller som krav, at der skal ske en udskiftning eller nedlæggelse af brændeovnen ved ejerskifte. På den måde får vi udskiftet til nyere og mindre forurenende brændeovne, skriver Lea Wermelin.

Læs også Nu kan du få 2000 kroner for at skrotte din gamle brændeovn

Ifølge pressemeddelelsen vurderes det, at de er omkring 700.000 brændeovne i Danmark og at 260.000 af dem er produceret før 2003.

Ministeriet skriver, at hvis en boligejer er i tvivl om, hvor gammel hans eller hendes brændeovn er, kan man kontakte en skorstensfejer, der kan lave en erklæring.

/ritzau/

Læs også Naboens osende brændeovn forpestede livet for Charlotte og Jørgen