Anders havde én regel - nu trækker han sig med kæmpe milliontab
21 forretninger og tusindvis af solgte pizzaer hver eneste måned lyder som opskriften på en succesforretning. Alligevel har Ild.pizza nu begæret sig selv konkurs - ejeren ved godt, hvad gik galt.
30 tusinde pizzaer om måneden. I alt 1,8 millioner pizzaer langet over disken.
Det er, hvad pizzakæden Ild.pizza har kunnet prale med. Men ikke meget længere.
Tirsdag har kæden begæret sig selv konkurs.
- Det er min egen beslutning, fortæller Anders Grønborg, stifter og ejer af Ild.pizza.
Det er ikke kun beslutningen, der er hans egen.
Det er også ud af egen lomme, Anders Grønborg nu må betale det meste af den 49 millioner kroner store gæld, der er i konkursboet, fortæller han. Ifølge ham hæfter han nemlig for 95 procent af gælden.
- Det er mig selv, der står til at tabe alle pengene. Jeg er nok den i Danmark, der har brugt flest penge på pizza, siger han.
- Vi lukker overskudsbutikker
Han mener, at grunden til konkursen skal findes i driften.
- I princippet kunne vi godt tjene penge på det antal pizzaer, vi sælger, hvis vi var gode til at drifte, altså, hvis vi fik lavere kapacitetsomkostninger, var færre på arbejde og købte ind til lavere priser. Det er den del, vi har været for dårlige til, siger han.
Hvem har ansvaret for det?
- Jeg vil være ked af at pege fingre, og ultimativt er det mit ansvar, og det er det, der er det vigtige.
Anders Grønborg etablerede sammen med en tidligere partner Ild.pizza i 2019. På et tidspunkt lå der 21 restauranter i det østjyske.
- Det kan godt være, det er gået for hurtigt. Hvis jeg skulle gøre det forfra, ville jeg gøre det anderledes. Så ville jeg starte få butikker og få fuldstændig styr på konceptet, inden jeg ekspanderede, siger Anders Grønborg.
Til sidst var der kun 12 tilbage, men ifølge Anders Grønborg tjente flere af dem penge - og så var der andre butikker, der ikke gjorde. Det er i sidste ende det, der gør, at den samlede kæde må lukke.
- Vi lukker overskudsbutikker - butikker, der tjener penge, siger han.
Kunne I så ikke bare lukke de butikker, der ikke tjener penge?
- Det kunne vi i princippet godt, men jeg stod til at skulle overføre ny kapital, og så sagde jeg hertil og ikke længere. Jeg havde lovet mig selv, det ikke kom over 50 millioner kroner, siger Anders Grønborg, der erkender, at han måske allerede lod forretningseventyret vare lidt for længe med et tab på så mange penge.
- Jeg tror, jeg er lidt for optimistisk af natur, siger han.
Færdig som chef
Selvom Anders Grønborg kan vinke farvel til et tocifret millionbeløb brugt på pizzaeventyret, så har han endnu ikke opgivet det italienske madeventyr.
- Jeg håber, det kan overleve i en eller anden form. Det er ikke sådan, der ligger en plan i skuffen, jeg kan trække op, og så har vi åbent igen på tirsdag, siger han og uddyber:
- Men jeg drømmer om at finde en partner, der er interesseret i at drive det, for jeg mener helt oprigtigt, det er et glimrende koncept.
Der er dog særligt én ting, Anders Grønborg ikke vil gentage i en ny pizzaforretning.
- Jeg er færdig med at være chef. Det er ikke mig, der skal stå for driften af sådan en kæde, det, synes jeg ikke, jeg er god nok til, siger han og uddyber:
- Det kræver, man skal være yngre og en ildsjæl. Du skal arbejde om aftenen og hele tiden være 'hands on'.
- Det går såmænd nok
Det var ellers ganske tilfældigt, at han endte i pizza-branchen. Han stiftede kæden efter at have solgt sin tidligere virksomhed, Lasertryk. Et salg, der indbragte ham og hans tidligere partner 400 millioner kroner til deling.
- Vi skulle have noget andet at lave. Så syntes vi, det ville være sjovt at lave pizzaer. Det er lidt noget andet, må man sige, men jeg har altid været meget passioneret omkring pizza, siger Anders Grønborg.
Selvom et tab på lige knap 50 millioner kroner lyder svimlende, så skal Anders Grønborg nok klare sig, fortæller han.
- Jeg har heldigvis andre overskudsgivende investeringer, så det går såmænd nok det hele, siger han.