100 millioner skal afhjælpe studerendes tabte tid i værksteder

Minister varsler flere aftaler, der skal lindre fagligt og socialt tab for studerende under corona

De videregående uddannelser får 100 millioner kroner til at indhente det tabte for de studerende, der står over for at afslutte en uddannelse med praktiske elementer, som ikke har kunne lade sig gøre under coronaepidemien.

Pengene kommer fra en politisk aftale, der er indgået af et bredt flertal i Folketinget. De skal bruges på ekstra undervisning, sommerskoler, forskudte eksamener og andre til de studerende, der skal afslutte deres uddannelse i 2021.

- Vi laver en målrettet aftale i dag til at få indhentet noget af det tabte undervisning for de af vores uddannelser, som er meget praksis rettet, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Det vil sige de unge mennesker, som plejer at være i værksted eller laboratorier. De sygeplejersker, der mangler at få øvet sig i at lægge drop eller tage blodprøve. Eller de maskinmestre, som ikke har kunnet øve sig med ledningerne.

Flere tiltag på vej

De 100 millioner kroner kommer altså ikke de studerende, der ikke er ved at afslutte deres uddannelse, eller er på andre end de praksisrettede uddannelser til gode.

Men partierne har i aftaleteksten skrevet, at der vil komme flere tiltag for andre grupper af studerende, fortæller ministeren.

- Det her er første skridt. Så taler vi videre om alle de studerende, der ikke lige står over for at blive færdige i år eller har en uddannelse, der ikke er så praksis-rettet uddannelse, siger hun.

- Vi har aftalt, at vi både drøfter trivsel og det faglige efterslæb, der måtte være.

Disse østjyske uddannelsesinstitutioner står til at modtage penge ifølge aftaleteksten

Også fokus på universiteterne 

Samtidig bliver der pillet lidt ved de ordninger, der afgør, hvor mange penge universiteterne får.

To af ordningerne, der afgør, hvor mange penge universiteterne får, er gjort afhængige af, hvor mange studerende fra de enkelte institutioner, der kommer i beskæftigelse efter endt uddannelse samt hvor mange, der bliver færdige.

Her har politikerne i 2020 aftalt at suspendere de to ordninger, og i stedet udbetale et beløb svarende til, at alle studerende, der begyndte før 30. juni i 2020, blev færdig med deres uddannelse til tiden, samt at alle dimitterede fandt et job efter endt uddannelse.

Denne undtagelse forlænges med onsdagens aftale med yderligere et år.

Det skal ifølge ministeren sikre, at universiteterne ikke føler sig økonomisk presset til at skynde mere end godt er på de studerende for at blive færdige.

Alle Folketingets partier er med i aftalen.

200421 Magasin Optakt genåbning 17-18 VO

play Magasin åbner med selvrensende gelænder, corona-guider og klistermærker på gulvet

Mark Vilhelmsen

play Restauratør i center: Det er mere end almindeligt svært

IMG_6535

Brandvæsen advarer om brandfare i naturområder

IMG_2807

play Beslutning om solcellepark trækker i langdrag: - Det er en gyser

Madpakke færdig 1

play Politikere i kovending: Vil ikke tvinge ældre til at vælge bestemt madpakke

byretten Randers Retten i Randers domstol pædofilisag

Far risikerer forvarring: Anklaget for voldtægt og overgreb på datter

Dagens mest læste