Gør som borgerne i Fillerup: Bestil din egen fartkontrol

Drøner bilisterne forbi på jeres vej, så kommer politiet gerne ud og laver en fartkontrol

06:21

1 af 2

Mange borgere rundt om i Østjylland mener, at der bliver kørt alt for stærkt nær deres hjem. Østjyllands Politi vil gerne komme deres utryghed til livs, og tilbyder at lave fartkontrol ved borgerhenvendelser.

En af dem kom fra Niels Otto Hansen, der bor i landsbyen Fillerup vest for Odder. Gennem byen går en af hovedindfaldsvejene til Odder, og målinger viser, at den er den næstmest trafikerede vej i kommunen.

- For 10 år siden kom politiet her med jævne mellemrum, da Kongshusvej var amtsvej. Det er den ikke længere, og efterfølgende er trafikken og bilisternes hastigheder steget voldsomt, fortæller Niels Otto Hansen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Derfor tog byen i 2013 initiativ til et vejudvalg i borgerforeningen, og det har siden arbejdet på at få øget trafiksikkerheden og indbyggernes tryghed.

- Vi har fået kommunen til at måle herude, og de viste, at der bliver kørt med 60 km/t i gennemsnit, og 84 % af bilisterne kørte mere end det tilladte. 600 stod til at få et klip i kortet. Det gav os en meget klar indikation på problemet, forklarer Niels Otto Hansen.

Her er de ti veje med flest fartbøller

Ønskede permanente hastighedsmålere

Af samme grund håbede vejudvalget på, at Odder Kommune ville sætte permanente hastighedsmålere op i byen, der viser, hvad bilisterne kører. Det fik man imidlertid ikke, og mere skiltning var heller ikke en mulighed.

- Så skrev vi i december til politiet, og var overraskede og taknemmelige over, at de kom herud, siger beboeren.

Han er godt klar over, at det tager tid at få folk til at køre efter loven langs indfaldsvejen som den i Finnerup, men fartkontrol er et skridt i den rigtige retning.

- Det er et langt sejt træk, og man ændrer ikke hastighederne fra dag til dag. Men får man nogle bøder, ændrer det sikkert på, hvordan man forholder sig i trafikken, mener Niels Otto Hansen.

Og der er behov for ændringer i byen. Ifølge Niels Otto Hansen er mange utrygge, især når den store landevej skal passeres. I den forbindelse træder politiet gerne til.

Tallene: Så meget tjenes på fartkontroller

Afviser pengemaskine-kritik

- Borgerne bor op ad vejen og har fornemmelsen af, at der køres for stærkt. Formålet for os er altid at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, så vi kommer gerne ud, lyder det fra politikommissær hos Østjyllands Politi, Jens Kristian Sørensen.

Politiet fartkontroller har ellers oftest fået kritik for kun at tænke på at inddrive så mange penge gennem bøder som muligt.

- Vi kigger ikke på, om vi kan få penge ind eller ej. Det er den tryghedsskabende indsats på stedet, der er vores fokus, er Jens Kristian Sørensens modsvar.

Han er glad for, at der kommer henvendelser, for med en politikreds, der skal dække syv kommuner, kan det være nødvendigt for at nå ud alle steder.

- Når vi får en henvendelser, tager vi ud for at se, om det kan lade sig gøre at sætte fotovognen op. Kan vi ikke det, bliver vores operative folk sat på sagen, og så kommer de ud med en laser, forklarer Jens Kristian Sørensen.

Du kan se interviews med Niels Otto Hansen og Jens Kristian Sørensen øverst i artiklen.