Den danske familieterapeut Jesper Juul er død - 71 år

Jesper Juul var internationalt anerkendt for sine tanker om børneopdragelse og familieliv. Han døde torsdag.

Jesper Juul var grundlægger og leder af den internationale organisation Family-Lab, der tilbyder rådgivning til forældre og familier (Arkivfoto fra 2017). Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

Den danske familieterapeut og forfatter Jesper Juul er død - 71 år. 

Det skriver Odder Avis. Han døde torsdag efter længere tids sygdom.

Han var internationalt anerkendt for sine bøger og tanker om børneopdragelse og familieliv. Han var aktiv i mere end 15 lande verden over.

Jesper Juul havde kultstatus blandt tusindvis af danske forældre, som har læst hans bøger, herunder den populære "Dit kompetente barn" fra 1995. Eller er gået til hans foredrag og lyttet til budskabet om, at samværet i en familie bør bygge på ligeværdighed mellem børn og voksne.

I 2012 fik Jesper Juul en autoimmun sygdom, der gjorde ham lam i benene. Han har derfor været bundet til en kørestol og en helt anden tilværelse, end den han levede engang.

Ramt af sygdom 

Han blev i 2012 ramt af en invaliderende neurologisk sygdom. Det betød, at han blev lam fra brystet og ned. 

Det betyder også, at han efterfølgende har holdt sig ude af offentligheden.

Læs også Opråb fra familieterapeut: For få voksne til at passe vores børn

Han var grundlægger og leder af Family-Lab, der er en international organisation, som tilbyder rådgivning til forældre og familier. Organisationen har blandt andet afdelinger i Danmark, Norge og Sverige.

I Norge var han i en periode også ansat hos aviserne Aftenposten og Dagbladet, hvor han tog imod spørgsmål fra læsere om børn og familieliv. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

 

02:53

VIDEO: I juni 2017 mødte TV2 ØSTJYLLAND Jesper Juul til en snak om antallet af voksne i daginstitutionerne. Dengang kom han med et opråb til politikerne. Han mente, at der skulle bruges flere penge på de mindste børn, hvis ikke det skulle gå helt galt. 

Luk video

Fra kok til idéhistorie 

Det lå ikke umiddelbart lige for, at Jesper Juul skulle gå den terapeutiske vej. 

Efter realeksamen fra Ebeltoft Borger- og Realskole tog han hyre som kok på et skib. Siden fulgte job på land som opvasker, bartender og jord- og betonarbejder, inden han begyndte på Marselisborg Seminarium i 1966 med linjefag i historie og religion. 

Senere fulgte studier i idéhistorie på Århus Universitet.

Læs også Studerende har fået svar: Her er det sværest at komme ind i Østjylland

Et job på behandlingshjemmet Bøgholt i Aarhus åbnede dog hans øjne for børn og unge, der slås med en tung social arv.

På et kursus traf han den amerikanske psykiater og familieterapeut Walter Kempler og den danske børnepsykiater Mogens Lund, som siden blev hans lærere og terapeuter. Sammen med Mogens Lund og socialrådgiver Lis Keis dannede han i 1979 Kempler Instituttet i Odder.

Han var også bosiddende i Odder den sidste del af sit liv.

01:09

VIDEO: Danske børn er overforkælede og ikke i stand til at forfølge et mål. Så skarp lød kritikken fra familieterapeuten Jesper Juul fra Odder i 2017.

Luk video