Vil bevare ældgamle sorter

Knoldselleri, ølandshvede og kålroer skal reddes

Særegne og lokale danske kornsorter, frugter og grøntsager skal bevares.

Det mener regeringen og Enhedslisten, der har afsat penge til i alt 12 projekter, der skal sikre, at gamle danske fødevarer ikke uddør. Hele 5 af de 12 projekter er placeret i Randers-området og det nordlige Djursland.

Et af projekterne er "Den spiselige have" i Randers Regnskov, hvor der blandt andet vil blive dyrket sorter af knoldselleri, rødbede, kålroe, pastinak, ølandshvede, nøgen byg og svedjerug.

På det nordlige Djursland vil Dansk Landbrugsmuseum ved Gl. Estrup dyrke gamle frøformerede danske løg og porrer på bæredygtig vis, og i Tjele er der hele tre initiativer på vej.

Et af projekterne i Tjele går ud på at indsamle vildblommer, ligesom der skal udarbejdes en bog om 125 danske æblesorter.

- Jeg synes, det er fantastisk, at man hermed kan bidrage til at forbedre og udvide danskernes madoplevelser og samtidig bevare enestående planter og unik madkultur. De her projekter er samtidig med til at bevare og udbrede spændende egnsprodukter, der kan nydes i køkkener i hele landet, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) i en pressemeddelelse.