Stålplatform på plads

Knudepunkt installeret i Anholt Havmøllepark

02:13

1 af 2

Efter tre års forberedelser er den store transformerplatform til Anholt Havmøllepark nu på plads i Kattegat.

Det statslige Energinet.dk har i påsken med hjælp fra et hollandsk kranskib fået installeret den 1800 ton tunge transformerplatform på positionen ud for Anholt.

Platformen er 27 meter høj og bliver første stop for strømmen, når Anholt Havmøllepark begynder at snurre. Den vejer det samme som 100 fyldte bybusser og er Danmarks hidtil største transformerplatform offshore, altså til havs.

Den er knudepunktet i det anlæg, som Energinet.dk opfører for at kunne forbinde Anholt Havmøllepark med elnettet i land.

Havmølleparken bliver Danmarks største med en kapacitet på 400 megawatt. De 111 møller på hver 3,6 megawatt kommer til at dække
fire procent af Danmarks samlede elforbrug med CO2-fri elektricitet.

Skærtorsdag ankom kranskibet Stanislav Yudin fra Rotterdam og den pram fra Aalborg, der medbragte transformerplatformen, til lokaliteten i Kattegat. Kranskibet ankrede op med sine otte ankre, men måtte vente på, at stormen løjede af.

Langfredag blev platformen så monteret på fundamentet. Det tog tre en halv time, oplyser projektleder fra Energinet.dk Poul Damgaard, som havde forventet, at det ville tage dobbelt så lang tid.

  - Det er en stor dag, for det er kulminationen på tre års arbejde. Alt gik, som det skulle, da vi endelig havde det rette vejrvindue, siger han.

De tre transformere på platformen skal øge spændingen fra havmøllernes 33 kilovolt til 220 kilovolt, inden strømmen sendes til fastlandet nord for Grenaa via et 25 kilometer langt søkabel.

Bygherre er Dong Energy, som er verdensførende inden for havmølleparker. Møllerne leveres af Siemens Wind Power.

TV 2 | ØSTJYLLAND fulgte den store stålplatform blive sat på plads. Se et øverst i klippet.