Professor: Solcelleanlæg bør være billigere i byen end på landet

Lokale naturprotester og længere transport af energi til byområderne får professor til at foreslå nytænkning i planlægningen af solceller.

Det har stor betydning, hvor strømmen, der holder din telefon i live, kommer fra.

Snart bliver den i højere grad leveret fra østjyske solcellemarker, og det glæder professor i planlægning og vedvarende energi Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet, at der er stor interesse for at placere solceller i Østjylland.

- Det er meget positivt, at der er stor interesse for at udvikle vedvarende energi, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Men der er et 'men':

- Der skal heller ikke herske tvivl om, at det på ingen måde er ligegyldigt, hvor solcelleanlæggene bliver placeret.

Flest ansøgninger på Djursland

En rundspørge fra TV2 ØSTJYLLAND viser, at der er henvendelser i alle østjyske kommuner om større solcelleanlæg, men godt halvdelen er placeret på Djursland.

Både i Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune er der otte ansøgninger om solcelleanlæg. Syddjurs Kommune er lige nu gået videre med fem, og det samme er Norddjurs Kommune.
Både i Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune er der otte ansøgninger om solcelleanlæg. Syddjurs Kommune er lige nu gået videre med fem, og det samme er Norddjurs Kommune.

En enkelt ansøger i Norddjurs Kommune forventer alene at kunne levere el til samtlige beboere i kommunen.

Derfor skal noget af strømmen transporteres videre til eksempelvis Aarhus, hvis der kommer flere solcelleanlæg på Djursland.

Det er den statsligt ejede virksomhed Energinet, som ejer og udvikler el-nettet i Danmark. Her mener områdeleder Bjarne Brendstrup, at ledningsnettet fra Djursland til Aarhus lige nu ser fornuftigt ud.

Better Energy har etableret et solcelleanlæg ved Voer på Norddjursland. Det er Google, som opkøber al den strøm, som anlægget leverer. Det er et af tre større solcelleanlæg i Østjylland.

- Aarhus er et af de store forbrugscentre, og det er også et sted, hvor der er et stærkt transmissionsnet. Nogle steder på Norddjurs er vi ret godt bundet på det, så det vil det være godt at lægge solceller her set fra transmissionsnettets side, siger han og uddyber:

- Men hvis der kommer rigtig store mængder, så kan vi ikke udelukke, at der er behov for yderligere forstærkninger. 

VIDEO: Få forklaringen på hvordan solceller virker.

Lav energien, hvor den skal bruges

Professor Brian Vad Mathiesen tager Energinets ord for gode vare, men han mener, at det er et problem, at der ikke er mere styring med placeringer af solceller i Østjylland og resten af landet.

 - Hvis vi fortsat placerer dem ude på marker, vil de fylde meget i folks bevidsthed, og det vil også i nogle tilfælde optage god landbrugsjord, siger han.

quote En developer vil i dag ikke vil opleve nogen nævneværdige forskel på, om de placerer solceller på en industribygning tæt på Aarhus eller på mark på Djursland.

Brian Vad Mathiesen,professor, Institut for Planlægning og Vedvarende Energi på Aalborg Universitet

Han frygter, at noget af den folkelige opbakning til den grønne omstilling ryger væk på den konto. 

Derfor vil han gerne have ændret på strukturen, så det bliver billigere at placere solceller i nærheden af store byer.

- En developer vil i dag ikke vil opleve nogen nævneværdige forskel på, om de placerer solceller på en industribygning tæt på Aarhus eller på mark på Djursland, siger han og fortsætter:

-  Det er en skævvridning, fordi det alt andet lige er dyrere for samfundet at transportere strømmen fra Djursland til Aarhus end at producere den i Aarhus. Det er den incitamentsstruktur, vi skal sikre os er på plads.

Klimarådet vurderer, der skal være 500.000 el-biler og andre nuludslipsbiler i Danmark i 2030, hvis vi skal leve op til vores grønne forpligtelser
Klimarådet vurderer, der skal være 500.000 el-biler og andre nuludslipsbiler i Danmark i 2030, hvis vi skal leve op til vores grønne forpligtelser

Er det ikke svært at sælge det argument, at det skal være billigere at lave solceller i København og Aarhus, men dyrere ude på landet?

- Hvis vi er tvunget til at udvide el-nettet, fordi ingen lovgivning gør det muligt for Energinet at differentiere tilslutningsafgiften eller straffe anlæg, der ligger langt væk for storforbruget af strøm, så kommer vi alle sammen til at betale det. Det synes jeg, ikke er rimeligt.