Jubel på Anholt: Nu er der fundet penge til kystsikring

Efter forhandlinger i Skatteministeriet er der sat penge af til styrket kystsikring på Anholt

Hver gang der varsles storm i Østjylland, er der en gruppe borgere, der holder vejret ekstra meget. På Anholt har de nemlig igennem mange år kæmpet med at finde penge til kystsikring, der skal beskytte øen mod vejret.

Særligt ramt har hovedvejen på Anholt, Nordstrandsvej, været, når storme og uvejr har ramt øen. Vejen ligger lige ned til vandet og det gør den udsat. Under stormen Urd i december 2016 blev vejen delvist ødelagt.

quote Det er fantastisk. Det er en sag, vi har arbejdet for længe.

Liselotte Arentz Sørensen, formand for Borgerforeningen Anholt

Det er hidtil ikke lykkedes kommunen og staten at blive enige om, hvem der skal betale for kystsikringen.

Staten har tidligere givet et tilsagn om at betale 6 millioner kroner til Anholts kystsikring, og samtidig har Norddjurs Kommune og lokalsamfundet på Anholt rejst omkring 5,6 millioner kroner.

Men på trods af det har der stadig manglet cirka 3,2 millioner kroner til kystsikringen på øen. De penge er nu fundet efter forhandlinger i Skatteministeriet i denne uge. Her blev der afsat en pulje på 45 millioner til kystbeskyttelse og naturindsatser. I aftalen fremgår det også, at en del af de penge skal gå til en styrket kystbeskyttelse på Anholt, og den nyhed glæder formand for borgerforeningen på Anholt, Liselotte Arentz Sørensen.

- Det er fantastisk. Det er en sag, vi har arbejdet for længe. Vi startede helt tilbage i 2005, siger Liselotte Arentz Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Lokalt initiativ har gjort indtryk

Borgerne på Anholt er selv gået ind i kampen for at sikre øens kyster. En crowdfunding kampagne har rejst over en million kroner til sagen. Men kampagnen handler ikke kun om at rejse penge, fastlår Liselotte Arentz Sørensen.

- Det har været med til at holde fokus på sagen, der er mange, der nu ved, at Anholt har problemer med kystsikringen, og det gør også, at der er større chance for, at det bliver løst. 

VIDEO: Sådan så hovedvejen på Anholt, Nordstrandvej, ud efter stormen Bodils hærgen tilbage i 2013.

Og de lokales indsats har gjort indtryk på politikerne på Christiansborg. Med i aftalen er regeringen, Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, formand for sidstnævnte, Morten Østergaard, fortæller, at han blev rørt over de lokales kamp for kystsikringen.

- Det har gjort stort indtryk på mig, at se hvor stor en indsats, de har gjort, siger Morten Østergaard (RV) til TV2 ØSTJYLLAND.

Lang tid undervejs

 Forhandlingerne om midler til Anholts kystsikring har været længe undervejs, og selvom der nu er fundet en løsning, så ærgrer det Morten Østergaard, at det har taget så lang tid.

- Det har været klart fra starten, at Norddjurs ikke har haft en chance for at finde pengene selv. Der har været så meget snak om, at dele sol og vind lige, at det jo bare er blevet dyrere imens, siger Morten Østergaard.

Anholt Camping blev også ramt af stormen Urd i 2016.
Anholt Camping blev også ramt af stormen Urd i 2016. Foto: Liselotte Arentz Sørensen‎
Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

b14e5dad-b348-4b49-98bc-975d205c3617

Forskere har på rekordtid gjort banebrydende blodprop-opdagelse

Skærmbillede 2021-04-09 kl. 19.39.45

play Borgmester skuffet over egen regering - men minister tror ikke på en motorvej som den sande lykke

Vejret

Solrig lørdag vil smage af forår - lille risiko for byger

glatte veje111

Pas på i trafikken: Der kan være glat