De nægter at være udkant - de insisterer på udvikling

Ude på toppen af Djurslands næse ligger en lille landsby, der nægter at lade sig blive opslugt af fordommen om de uddøende landsbyer på kanten af Danmark.

Gjerrild er nok en landsby, de færreste har hørt om. Den ligger helt ude på spidsen af Norddjursland, og man kommer der kun, hvis man har et ærinde. 

Men udkant og udvikling er ikke nødvendigvis hinandens modsætninger, har de lokale erfaret. Onsdag aften mødtes de for at finde fælles fodslag i forhold til fremtiden for landsbyen. For fremad, det skal de. 

TV2 ØSTJYLLAND var med, da byen var samlet for at lave en fælles brainstorm under titlen 'Udvikling eller afvikling'. Ideudviklingen skal munde ud i et høringssvar til kommunen, så borgerne skal være med til at præge de kommende års strategi for Gjerrild. 

-  Vi vil gerne give kommunen et input til, hvad der skal stå i kommuneplanen. Hvilken strategi der skal være for Gjerrilds fremtid, siger Dorthe Lyk, medarrangør af borgermødet. 

Borgermødet i Gjerrild var et tilløbsstykke
Borgermødet i Gjerrild var et tilløbsstykke Foto: Marie Ødum

Borgerne i byen er vant til, at de skal gøre opmærksom på sig selv, hvis Norddjurs Kommune skal høre dem ovre på den anden side af de store skove, der ligger op ad Gjerrild. 

Men hvis kommunen ikke vil lytte til deres ønsker, er de klar til at tage sagerne i egne hænder. 

- Ellers må vi bare gøre det selv, det har vi gjort før, siger Dorthe Lyk. 

Og det har de. Gjort det selv. Byen har egen friskole, borgerne har købt den gamle købmand, så der stadig er en butik i byen, og de har tidligere etableret en privat børnehave. 

Dorthe Lyk har gennem mange år været en af ildsjælene i Gjerrild.
Dorthe Lyk har gennem mange år været en af ildsjælene i Gjerrild. Foto: Marie Ødum

De lokale er glade for Gjerrild, som den er i dag, men de ved også, at der skal udvikling til, hvis man vil undgå afvikling. 

- Det er hele tiden en balance, for der er ikke nogen, der vil en afvikling, men det kan jo ske, hvis man ikke udvikler sig, siger Dorthe Lyk.