Bøde for at sejle kutter ned

De efterladte mener, kaptajnen slipper for billigt

Genrebillede

Familien til de to Grenaa-fiskere, som døde efter, at deres kutter i januar i år blev sejlet ned af et svensk fragtskib, er ikke tilfredse med, at kaptajnen på fragtskibet slipper med en bøde på 10.000 kr. De håber på en retssag og vil nu klage.

Kaptajnen skal kun i retten, hvis han nægter at betale bøden.  Det fortæller DR Østjylland. Anklagemyndigheden vurderer, at kaptajnen har brudt søsikkerhedsloven og bekendtgørelsen om søvejsregler samt om vagthold på skibe.

Holdt ikke øje
Det har man blandt andet gjort på baggrund af den rapport, som opklaringsenheden i Søfartsstyrelsen offentliggjorde i maj.  I søulykkerapporten blev det slået fast, at der på ingen af skibene blev holdt ordentligt udkig, selv om de havde pligt til det, og derfor opdagede ingen, at skibene længe var på kollisionskurs.

- De overtrædelser førte til ulykken, lyder det fra anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi.

Ved kollisionen omkom en 72-årig fisker og hans 43-årige søn fra Grenaa. De havde ikke redningsdragter eller redningsveste på, da de faldt i havet, og en forviklet line betød, at deres redningsbåd ikke blev udløst, så de kunne komme op i den.  Den svenske kaptajn, som er i 60'erne og har sejlet det meste af sit liv, har også været sigtet for uagtsomt manddrab, men anklagemyndigheden har vurderet, at der ikke er grundlag for, at det vil kunne føre til domfældelse og derfor er det opgivet.  Også det svenske rederi, som ejer fragtskibet Vinga, skulle have haft en bøde, men det er gået konkurs og slipper derfor.  Kaptajnen har nu 20 dage til at beslutte, som han vil betale og dermed erkende sig skyldig.