Anne vil bruge naboernes haveaffald til at skabe bæredygtigt landbrug

Anne Arentoft Kristensen håber på at kunne bruge sine naboers haveaffald til at skabe et bæredygtigt landbrug, der også tager højde for biodiversiteten.

Kysinggaard er en landejendom lidt uden for Odder, hvor der for tiden bliver tænkt i nye baner i håbet om at kunne skabe bæredygtigt landbrug.

Tidligere har gården været brugt til svineavl, men Anne Arentoft Kristensen, der er tredjegenerations gårdejer på Kysinggaard, har nu startet et forsøg, hvor hun vil bruge naboernes haveaffald som gødning på markerne.

Og indsamlingen af naboernes afskårne grene, afklippede græs og opfejede blade går allerede forbløffende godt.

- Jeg er rigtig glad for den opbakning, jeg allerede har mødt. Det, der bliver kørt væk fra området, kan jo lige så godt gøre gavn hos mig, siger Anne Arentoft Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Anne Arentoft Kristensen modtager med kyshånd alle sine naboers haveaffald til sit kompostprojekt.
Anne Arentoft Kristensen modtager med kyshånd alle sine naboers haveaffald til sit kompostprojekt.

Kompost som vi kender det

Haveaffald som grene, kviste og blade kan med tiden blive til alletiders næringsmiddel for jord og planter, som vi kender det fra havens egen kompostbunke.

Nu har Anne Arentoft Kristensen sat sig for at finde ud af, om det også kan vise sig at være et skridt på vejen mod et landbrug, der i højere grad tager højde for biodiversitet, miljø og klima.

- Jeg vil gerne drive landbrug på en måde, der bærer ind i fremtiden. Gerne så man kan sikre, at vi kan drive landbrug for evigt. Jeg tænker, at hvis jeg kan reducere mine input og bruge det, der findes lokalt i forvejen, så kan jeg på den måde bidrage til de store dagsordener, siger Anne Arentoft Kristensen.

Hun har allerede brugt kommunal kompost til at gøde et område af hendes jord, og det har indtil videre gjort jorden meget mere medgørlig. Dermed er der foreløbigt gode udsigter for projektet.

Indsamlingen af haveaffald løber som forsøg hver weekend indtil slutningen af november. Derefter skal det vise sig, om eksperimentet kan skaleres op og bruges på gården i fremtiden.

I videoen her kan du se mere om Anne Arentoft Kristensens projekt.
Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Covid-19 LIVE
corona test podning

liveblog Danske forskere: Lægemidlet Remdesivir kan ikke reducere coronadødelighed

Aarhus Teater

play Eksklusiv adgang: Aarhus Teater består af mere, end du tror

stearinlys

Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

Adventskranse

Sådan ser østjydernes adventskranse ud

Frost frostgrader koldt is iskoldt

Varmerekorden der fik kolde fødder til sidst