Forskere undersøger søvnige nye mødre

Et hold forskere fra Aarhus Universitet undersøger lige nu, hvad manglende søvn gør ved nye mødres hjerner.

Genrefoto. Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

Først når man bliver forælder, forstår man, at man tidligere har taget søvn for givet. Nu er fire timers sammenhængende søvn godt og en morgen, hvor man sover til kl. 7.30, helt fantastisk.

Netop det ændrede søvnmønster hos nybagte mødre er forskere fra Aarhus Universitet og Oxford University i England lige nu ved at undersøge.

Vi vil gerne undersøge, om der er en grænse for, hvor meget man kan gå på kompromis med søvnen.

Angus Stevner, post.doc. ved Music in the Brain på Aarhus Universitet

- Vi vil gerne undersøge, om der er en grænse for, hvor meget man kan gå på kompromis med søvnen. Og om det vil gå ud over det nydelsesområde, som reagerer på lyden og synet af babyer, siger Angus Stevner, der er post.doc. ved Music in the Brain på Aarhus Universitet til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham har uafhængige studier tidligere vist, at de områder i hjernen, der registrerer nydelse, er påvirket af mangel på søvn. Og nydelsesområdet er påvirket af billeder af babyer.

Læs også Børn ville ikke sove: Sådan fik Kirstin sine børn til at sove

Forskerne har været i gang med projektet i lidt over et halvt år og har indtil videre undersøgt ti nye mødre, men dataindsamlingen er stadig i gang, og de mangler stadig at undersøge flere nye mødre.

I forsøget bruger de moderne hjerneskanningsteknikker til at kortlægge forandringer i hjernen forbundet med at blive forælder for første gang. Derudover får mødrene avancerede søvnmålings-armbånd på, som bliver anvendt til at måle de eventuelt forstyrrede søvnmønstre. Resultaterne af de forskellige undersøgelser bliver sammenholdt for at teste søvnens effekt på forældrehjernens udvikling.

Er man interesseret i projektet, kan man besøge studiets Facebook-side her:

Mangler forskning om ammehjernen

Projektet er en del af et andet projekt, der også har fokus på forældrehjernen, som har kørt i tre år.

- Først og fremmest har vi gerne ville finde frem til, hvad der sker i hjernen, når vi bliver forældre første gang, siger post.doc. Angus Stevner fra Aarhus Universitet.

Vi vil gerne bidrage med objektiv viden om, hvad der sker med os, når vi bliver forældre.

Angus Stevner, post.doc. ved Music in the Brain på Aarhus Universitet

Ifølge ham findes der stort set ingen studier, der viser, hvordan det påvirker hjernen at blive forælder, men der findes mange udokumenterede artikler om det på nettet.

Læs også Syv gode puttetips: Sådan får du dit barn til at sove

- Vi vil gerne bidrage med objektiv viden om, hvad der sker med os, når vi bliver forældre, siger han.

I det andet projekt bliver par eller solomødre scannet tre gange: Før kvinden er blevet gravid, lige efter fødslen og et år efter fødslen.

- Helt grundvidenskabeligt er vi i interesseret i den periode i livet, da størstedelen af os gennemgår den. Vi ved, at hjernen tilpasser sig forskellige faser i livet, og man har tidligere undersøgt, hvordan andre skelsættende begivenheder påvirker hjernen, for eksempel soldaters hjerner før og efter krig.