Ulige fordeling: Kvinder er et særsyn i lokalpolitik

71 procent af byrådspolitikerne i Østjylland er mænd

Der er langt mellem kvinderne i de østjyske byrådssale. Samlet er 71 procent af alle østjyske byrådsmedlemmer mænd, mens 29 pct. er kvinder. Det viser en opgørelse, som TV2 ØSTJYLLAND har lavet.

Østjyllands mest mandsdominereret byråd, målt i procent, finder man i byrådssalen i Skanderborg. Her er 24 ud af 29 byrådsmedlemmer mænd - i procent svarer det til 83 procent.

I det ni mand store økonomiudvalg er der end ikke en eneste kvinde - her er alle ni medlemmer mænd.

- Vi har mistet et par kvindelige byrådsmedlemmer i perioden, som er blevet erstattet af mænd. Jeg ser rigtig gerne, at vi har en bedre fordeling af mænd og kvinder i byrådet, siger borgmester i Skanderborg Jørgen Gaarde (S) til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote Jeg ser rigtig gerne, at vi har en bedre fordeling af mænd og kvinder i byrådet.

Jørgen Gaarde (S), borgmester

Ved seneste kommunalvalg i 2013 faldt andelen af kvindelige byrådsmedlemmer på landsplan med 1 procent, og det er en tendens, der også præger byrådet i Silkeborg. Ved valget i 2009 var ti af de 31 byrådsmedlemmer kvinder - i dag er tallet seks. En af de kvinder, der har sagt farvel til byrådet, er tidligere borgmester Hanne Bæk Olsen.

- Man siger jo farvel til en del ting, når man har et arbejde, der er grænseløst. Så er der jo mange ting, man siger nej til, der er mange ting, man går glip af, som man selv vælger, så det er ikke for at stå og hyle over det. Men man finder ud af når man stopper, hvor meget tid man egentlig har brugt, siger Hanne Bæk Olsen.    

Har sagt farvel til politik

I dag har Hanne Bæk Olsen sagt farvel til politik og arbejder som administrativ leder ved Midt- og Vestjyllands Politi i Holstebro. 

VIDEO: Kønsfordelingen er skæv i de østjyske kommuner. Se mere i dette tv-indslag.

- Grunden til, at jeg valgte at stoppe, var egentlig fordi, jeg ikke kunne få det til at hænge sammen i forhold til at døgnet kun har 24 timer, og så fik jeg det efterhånden sådan, at jeg tænkte, jeg kunne faktisk ikke rigtig bidrage med noget nyt - og så tænkte jeg 'måske skulle jeg flytte mig og lade nogle andre få chancen', lyder det fra den tidligere Silkeborg-borgmester. 

Det byråd i Østjylland, der har den største repræsentation af kvinder, målt i procent, er byrådet i Favrskov Kommune, hvor ni af de i alt 25 medlemmer er kvinder. Målt i procent er det 36 procent.

- Det vigtigste er, at man får valgt nogen ind, som vil sidde i byrådet, og så er kønnet mindre vigtigt. Jeg tror, det er tilfældigt, at vi har så mange kvindelige byrådsmedlemmer, men jeg er glad for den forskellighed, det giver i byrådet, siger borgmester Nils Borring (S).

En af de få kvindelige østjyske borgmesterkandidater kommer fra Odder. Her går Lone Jakobi efter at slå den nuværende borgmester Uffe Jensen til valget til november, og hun vil bruge sit køn aktivt i den forestående valgkamp. 

VIDEO: På gaden i Silkeborg var der uenighed om vigtigheden af en lige kønsfordeling. 

- Jeg vil ikke gemme væk jeg er kvinde, fordi det argument synes jeg vi høre tit, for så har man jo næsten allerede talt det ned i den magtstruktur, der måske forsat er i vores samfund.

Ved valget i 2013 blev Lone Jakobi med 303 stemmer for første gang valgt ind i byrådet i Odder, og selv om hun ikke har så meget politisk erfaring, regner hun med at kunne sætte sig i borgmesterstolen efter valget.

- Ingen er umulige at slå i politik, og Uffe havde siddet i byrådet en periode, da han blev valgt som borgmester, så selvfølgelig kan det lade sig gøre at få den borgmesterpost, siger hun. 

Kønsfordelingen i byrådene i Østjylland

 

IMG_3118

playSkrædder bad om hjælp - nu deler tusindvis hans besked

IMG_1615

Over 7000 har skrevet under på Rikke og Kathrines forslag

børnehave

Forældre takker borgmester for særlig besked

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

Liv Thomassen kunne endelig blive konfirmeret, efter covid-19 havde gjort det umuligt i maj måned.

Mange konfirmationer udskydes: Sådan ser det ud i din kommune

test corona covid-19

33 smittede danskere har fået falsk negativ test i Dubai