Nyt stort samarbejde kæmper for et rent Kattegat

Djursland har fået et nyt og utraditionelt fællesskab mod havbrug i Kattegat

Her ses et billede fra en tidligere aktion mod havbrug ud for Djurslands kyst.

En større gruppe af borgere, virksomheder og organisationer er nu gået sammen i kampen for et rent Kattegat og kampen imod havbrug.

Blandt medlemmerne af den nye gruppe "Rent Kattegat" er udover private blandt andre Visit Djursland, Ree Park, Business Djursland og Havbrugsgruppen Ebeltoft.

Læs også Havbrug-modstandere vejrer morgenluft: Behandling på pause

Initiativet kommer i kølvandet på først en ansøgning om at etablere havbrug i Kattegat nord for Djursland og siden en beslutning om at sætte disse i bero for en periode.  

- I perioden, hvor ansøgerne om havbrug har stillet deres ansøgninger i bero, vil vi lokalt i samarbejdet overvåge udviklingen. Vi vil holde øje med en kommende bekendtgørelse og udmøntning af Lov 111 om havbrug, eventuelle nye ansøgning og havplaner, lyder det fra "Rent Kattegat" i en pressemeddelelse.

01:53

Ved Horsens Fjord har lystfiskere fanget fisk, som er ramt af lakselus. De er bekymrede for, at havbrug kan udvikle en epidemi.

Luk video

Samarbejdet er tværpolitisk, og Syddjurs, Norddjurs og Samsøs borgmestre er løbende informeret om arbejdet. Kommunerne vil ifølge gruppen blive inddraget i videre aktiviteter, når der er behov for det, og i det omfang kommunerne ønsker det.

Vi er klar til at trykke på startknappen for aktiviteter og mobilisering igen.

"Rent Kattegat"

"Rent Kattegat" slår fast, at man er klar på at gå meget aktivt til værks, hvis ansøgningerne pludselig skal behandles igen.

- Særligt afventer vi med spænding at følge EU-kommissionens og EU-parlamentets klagekomités vurdering af den danske lov. Vi er klar til at trykke på startknappen for aktiviteter og mobilisering igen, lyder det.