Her er genvejen: Sådan sikrer du dit område mere magt

Lokale stemmer på lokale kandidater har ved de seneste valg sikret den lille by Mørke mere indflydelse i byrådet i Syddjurs Kommune end stemmetallet i byen gennemsnitligt burde give

900 stemmer. Det var cirka, hvad det krævedes ved seneste kommunalvalg at sikre sig et mandat i Syddjurs Kommune. I den lille by Mørke afgav 2.100 borgere deres stemme i den lokale idrætshal. Det burde, gennemsnitligt, maksimalt kaste to mandater af sig – men man fik tre. Det var tredje kommunalvalg i træk, at borgerne i Mørke stemte så strategisk, at det blev belønnet med et ekstra mandat. 

700 af de 2100 stemmer ved seneste valg blev afgivet personligt på en af de lokale kandidater. Det betød, at flere af disse fik en stor andel af partistemmerne der, i de fleste partiers tilfælde, fordeles ud fra reglen om at den, der opnår flest personlige stemmer modtager flest partistemmer.

Mærker indflydelsen

Spørger man borgerne foran Brugsen i Mørke, er tendensen klar. Det mærkes tydeligt på dagligdagen i den lille by, at et lokalt engagement har kastet tre mandater i Syddjurs byråd af sig.

quote Der sker rigtig meget i Mørke by, og der er sket rigtig meget de seneste fire år.

Klinte Skovsholt Landerholm, borger i Mørke

- Der sker rigtig meget i Mørke by, og der er sket rigtig meget de seneste fire år, fortæller Klinte Skovsholt Landerholm til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hun suppleres af Nicolai Post, der udover at spille på byens Serie 4 fodboldhold også arbejder i Brugsen.

- Vi har fået et springcenter oppe ved idrætsforeningen, der er kommet en ny tarzan-legeplads i Parken og så er der blevet bygget en multibane, det er ret vildt, forklarer han.

VIDEO: Det mærkes tydeligt på dagligdagen i Mørke, at det lokale engagement har kastet tre mandater i Syddjurs byråd af sig. 

Nye vinde blæser

To ud af de tre nuværende byrådsmedlemmer fra Mørke genopstiller ikke til kommunalvalget den 21.november. Det er ikke et udtryk for manglende engagement i byen - borgerne kan nemlig vælge mellem fem kandidater bosat i byen.

De fem repræsenterer Alternativet, SF, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti. Dermed har borgerne i Mørke endnu engang muligheden, hvis de står sammen, for at sikre sig mere indflydelse end byens indbyggertal isoleret set rækker til. 

VIDEO: Hvad mener de lokale politikere i Mørke? Og hvor langt vil de gå for Mørkes bedste? Find ud af det i videoen her. 

Spørger man kandidaterne, hvad deres fokus er på i valgkampen, så er alle klar over vigtigheden af at fokusere på de nære og de udfordringer borgerne i Mørke oplever i dagligdagen.

De fem lokale kandidaters mærkesager for Mørke

Lokalt vælgermøde skaber lokalt engagement

Onsdag aften var 70 borgere i Mørke mødt op til et lokalt vælgermøde i Mørke Idrætscenter. Borgmesteren og de andre spidskandidater var ikke inviteret. Det var til gengæld de fem lokale kandidater i Mørke.

- Vi holder det her lokale vælgermøde, fordi det er vigtigt for os at få nogle af de lokale ind i byrådet, så de kan tale vores sag, fortæller Kasper Urht, der er formand i Mørke Distriktsråd til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Selvfølgelig er kandidaterne nødt til at kigge på hele Syddjurs Kommune, hvis de kommer ind. Men hvis vi kan trække mere bosætning til Mørke, er det jo en fordel for hele kommunen.

Kasper Urht, formand i Mørke Distriktsråd

Det er blandt andet Mørke Distriktsråd, der har stået for at stable det lokale vælgermøde på benene. For Kasper Uhrt at se, er der god grund til at holde fast i den lokale stolthed og engagement. Det har haft stor betydning for byen. 

- Det, at vi kan stemme lokale kandidater ind i byrådet betyder, at vi har et direkte talerør. Vi kan få indflydelse på beslutninger og i debatter, og vi har nogen til at tale vores sag. Det er vigtigt i sådan et lille samfund som vores, siger han. 

Han mener ikke, at det er et problem, at Mørke som by strategisk skaffer sig indflydelse i byrådet ved at stemme på lokale kandidater.

- Selvfølgelig er kandidaterne nødt til at kigge på hele Syddjurs Kommune, hvis de kommer ind. Men hvis vi kan trække mere bosætning til Mørke, er det jo en fordel for hele kommunen, siger Kasper Uhrt.

Kasper Uhrt fortæller, hvordan lokale vælgermøder er med til at sikre, at Mørke får lokale kandidater i byrådet. 
Kasper Uhrt fortæller, hvordan lokale vælgermøder er med til at sikre, at Mørke får lokale kandidater i byrådet. 

 

 

Gudenå Renseanlæg

Politikere i kovending til en halv milliard: Naboerne jubler

Elgiganten

Nu åbner de endelig: - Det er som om, at vinteren er forbi

Hjemmeskole studerende

play De fleste studerende føler sig ensomme under nedlukning

90414802_2842243999193987_995621003155472384_n

play Marie-Louise holder midnatsåbent: - Nu bliver jeg herre i eget hus igen

hest2

play Naturpark beskyldt for misrøgt af heste: Afviser alle anklager

Martin Damgaard

play Naboer vil hive politikere ud i virkeligheden: De skal vide, hvad de stemmer om