Parti dropper valgplakater: - Vi behøver ikke plakatskove i lygtepælene

Til det kommende kommunalvalg i Skanderborg vil Liberal Alliance droppe valgplakater. Men partiets kandidater risikerer bare at blive glemt, mener ekspert.

Når klokken på lørdag slår 12, så får kandidaterne til kommunalvalget travlt med at komme op og hænge i lygtepælene.

Men i Skanderborg kan Liberal Alliance tage det lidt mere med ro. De har valgt helt at droppe nye valgplakater i år.

Partiet har fem kandidater til valget den 16. november, og de eneste valgplakater, som partiet vil sætte op, er nogle genbrugsplakater med spidskandidat Carsten Bach, som er tilovers fra Folketingsvalget i 2015.

- Det koster en masse penge, ressourcer og tid – og ingen af de tre ting, er vi rigtig i besiddelse af som lokalpolitisk aktive, siger Carsten Bach (LA) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi er en sluttet skare og vi har ikke de store midler til rådighed. I samfundet vil vi gerne genbruge, mere end forbrug og smid væk-kulturen. Så derfor hænger det her godt sammen.

Carsten Bach (LA) har tidligere siddet i Folketinget for Liberal Alliance, nu stiller han op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune.
Carsten Bach (LA) har tidligere siddet i Folketinget for Liberal Alliance, nu stiller han op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune.

Han mener, at en moderne valgkamp bør bestå af online annoncering, og ikke fysiske plakater.

Er du ikke bange for, at I mister stemmer på grund af det her?

- Jo, man er altid bange for at miste stemmer. Det er enhver politikers evige mareridt. Men omvendt, så er det et statement i sig selv, at vi i forbindelse med lokalvalg ikke behøver plakatskove i lygtepælene, siger Carsten Bach. 

Ingen andre ville være med

Ved seneste kommunalvalg drøftede partierne i Skanderborg også, om de alle skulle hoppe med på at droppe dem. Her var ingen klar på det.

- Sidste gang hængte vi op mod 400 plakater op. Vi har jo næsten ingen i forhold til de andre partier. Det er kæmpe mængder, som bare er spild, siger Linda Andrea (LA).

quote Jeg synes, det vil være fedt at slippe for det. Jeg synes bestemt ikke, det pynter.

Linda Andrea (LA), kandidat til kommunalvalget i Skanderborg Kommune

Ifølge Linda Andrea så har partierne modtaget en mail fra Skanderborg Kommune om, at ved sidste valg måtte kommunen bruge to arbejdsuger på at håndhæve reglerne om ophæng af valgplakater - og kræve 250 plakater flyttet.

- Jeg synes, det vil være fedt at slippe for det. Jeg synes bestemt ikke, det pynter.  

quote - Hvis man vil vinde et valg, så skal man sætte valgplakater op.

Kasper Møller Hansen, professor, Institut for Statskundskab, KU

'Vi ville kun, hvis alle andre også var med'

Radikale Venstre i Skanderborg prøvede at bringe det op igen i år til de andre partier, om de fælles skulle gå sammen og droppe plakater helt.

Hvorfor gjorde I det ikke bare selv?

- Vi havde snakken i partiet og i bestyrelsen, og hvis vi skulle droppe det, så skulle vi gøre det alle sammen, siger byrådskandidat Anne Heeager (Rad.V.) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er demokratiets højtid. Vi pakker også gaver ind til jul, selvom vi godt ved, at gavepapir er skidt for miljøet.

Samtidig mener hun, at valgplakaterne er med til at vise, at vi har kommunalvalg og bakke op om demokratiet.

- Jeg kan sagtens forsvare, at vi har plakater hængende. Jeg synes, vores demokrati er presset, og der er en hård tone på de sociale medier. Så det er vigtigt, at det er synligt, siger Anne Heeager.

Politikernes ansigter plejer at pryde bybilledet op til både folketings- og kommunalvalg. Men nu vil Liberal Alliance i Skanderborg gøre op med traditionen og gå digitalt. En valgforsker peger dog på, at det kan være et demokratisk problem.

Ekspert: - Hvis man vil vinde, så skal man sætte valgplakater op.

Ifølge professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, har valgplakater en effekt. 

Især for de mindre kendte kandidater.

- Du fanger mange, som du ellers ikke vil fange. Det er et af de redskaber, som gennem de seneste valg har gjort en forskel for mange kandidater, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Plakaterne er med til at gøre personen og navnet genkendeligt, når folk skal sætte deres kryds, fortæller han.

quote Valgplakaten er med til at synliggøre de kandidater, som ikke er på TV, og har ressourcer til at booste deres Facebookannoncer.

Kasper Møller Hansen, professor, Institut for Statskundskab, KU.

- Hvis man vil vinde et valg, så skal man sætte valgplakater op. Det er reklame, som bliver ved med at hænge der, og ikke noget man skal søge frem eller betale for på sociale medier, siger Kasper Møller Hansen.

Hvis ikke man gør det, så er risikoen, man bliver glemt, siger han. 

Og hvis alle droppede plakaterne, så ville det også kunne få betydning for valgdeltagelsen.

- Så kunne vi risikere, at valgdeltagelsen ville falde, og magten ville blive hos de kendte kandidater, siger Kasper Møller Hansen.

Kasper Møller Hansen forsker blandt andet i holdningsdannelse, vælgeradfærd og valgdeltagelse.
Kasper Møller Hansen forsker blandt andet i holdningsdannelse, vælgeradfærd og valgdeltagelse.

Derfor ville dem længere nede på listen have svært ved at gøre opmærksomme på sig selv, lyder det fra ham.

- Valgplakaten er med til at synliggøre de kandidater, som ikke er på tv, og har ressourcer til at booste deres Facebookannoncer, siger Kasper Møller Hansen.

Også i Randers har Liberal Alliance droppet de klassiske valgplakater og markedsfører i stedet udelukkende deres kandidater digitalt. 

Regler for ophængning af valgplakater: