Klimasikring er utilstrækkelig: - Mennesker vil ikke kunne leve der i fremtiden

Der kommer langt mere regn i fremtiden, men kommunerne gør, ifølge en ekspert, ikke nok for at klimasikre de oversvømmelsestruede områder.

Den 16 kilometer lange Odder Å snor sig som regel roligt gennem by og mark. 

Men af og til sender kraftig regn åen over sine bredder, og det har fået Odder Kommune til at reagere. 

Kommunen fik efter et kraftigt skybrud tilbage i 2018 etableret en ny dæmning, der kan holde knap 30.000 kubikmeter vand tilbage. 

Derudover arbejdes der i kommunen på fem yderligere tiltag mod oversvømmelser, der dog er sat i bero, indtil de sidste godkendelser er på plads.

quote Vi får brug for flere tiltag i fremtiden. Vi får jo mere og mere regn.

Brian Kronvang, professor ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet

Kurt Johansen har Odder Å i baghaven, og det har skabt en del problemer. 

- Jeg har to gange fået vand ind i huset, så gulvet måtte brækkes op, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Også Odder Museum har mærket konsekvenserne af kraftig regn. Blandt andet under det kraftige skybrud i 2018. 

- Vandet fra Odder Å væltede ind, efter en halv time kunne du intet se. Det hele var bare dækket af vand, siger Eva Schmidt, der er museumsinspektør i Odder. 

Professor ved Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet Brian Kronvang mener ikke, at kommunerne gør nok for at klimasikre områderne. 

- Vi får brug for flere tiltag i fremtiden. Vi får jo mere og mere regn - især ekstrem regn. Derfor får vi brug for at nytænke og bruge alle de løsninger, der kan findes frem, udtaler han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:  

- Der er mange kommuner, der måske ikke lige har det (klimasikring, red.) i søgelyset endnu, men det bliver de nødt til.

Der er udpeget 14 steder i Danmark, hvor klimasikring især er vigtigt, men der er mange flere steder i landet, der vil blive ramt i fremtiden, mener han.

- Hvis det står til, drukner områderne og de huse, der ligger i risikozonen. Mennesker vil ikke kunne leve der i fremtiden, siger Brian Kronvang.

I Odder Kommune har man taget hul på klimasikringen, men på trods af den dæmning, der er etableret ved Odder Å, frygter Kurt Johansen det næste store regnskyl.

- Hver gang det regner heftigt, så er vi da oppe, for så kan vi ikke sove i fred. "Skal vi ud og have gang i pumper og sandsække?" siger han afsluttende.