Vilde kaniner på Endelave slår kolbøtte og dør

En dødelig sygdom har ramt 80 pct. af kaninbestanden på øen, og øboerne finder stadig omkomne kaniner

Andre dyr spiser de døde kaniner. Foto: Leif Richter

Nu er den gal igen med sygdom blandt kaninerne på Endelave. Øen er kendt for sin store bestand af vilde kaniner, der lokker turister og jægere til, men en alvorlig virus har dræbt 80 pct. af dem.

- Jeg har oplevet, at kaninerne kommer løbende, slår en kolbøtte og så falder de om. Man kan ikke se på dem, at de fejler noget, men undersøgelser viser, at de har blod i bihullerne og luftvejene. Der er døde rigtig mange, fortæller formanden for Endelave Jagtforening, Benny Rasmussen, til tv2oj.dk.

Læs også Kaninpest i udbrud

Ifølge ham er det formentlig virussen VHD2, der dræber kaninerne. Omkring hvert fjerde-femte år rammes kaninbestanden af sygdom, men ofte vender dyrene tilbage til øen igen.

- Men lige nu betyder det noget for turismen. Efter 1. september er det primært jægere, som kommer til Endelave, og dem ser vi ikke mange af i år. Dem, der har været her, er vendt skuffede hjem, forklarer Benny Rasmussen.

Svært at vaccinere
Normalvis går der et par år, inden bestanden når op på sit niveau igen, og i den tid vil købmanden, færgen og de andre erhvervsdrivende på Endelave formentlig kunne mærke kaninsygdommens betydning.

- Og der er ikke meget, vi kan gøre ved det. Flere kaninforeninger har henvendt sig med gode råd om eksempelvis at give kaninerne vaccine, men det er altså ikke sådan lige til med vilde kaniner, lyder det fra formanden.

Han slår fast, at det lige nu er meget vigtigt, turisterne ikke tage kaniner med hjem til fastlandet.

- De kan jo være smittet, og så kan sygdommen sprede sig. Det ville være fatalt, siger Benny Rasmussen.

For tre år siden var det kaninpest, der dræbte mindst 2000 kaniner på Endelave.