Testikel lavet af glas

Voldtægtsforbrydere fik kunstige testikler

07:21

Implantatet til venstre er af silikone og er blevet opereret ud af en fange.

1 af 2

Testikler lavet af glas eller silikone er blandt de usædvanlige genstande, man kan finde på Fængselsmuseet i Horsens. Det fortæller historiker Anne Katrine Nagel Christensen tirsdag i Go' Aften Østjylland.

De kunstige testikler blev brugt til voldtægtsforbrydere og pædofile, som var blevet kastrerede. En procedure der var normal helt ind til midten af 1900-tallet.

- Hvis man vurderede, at deres kønsdrift var til fare for samfundet, så kunne de blive kastreret. Og det var frivilligt i den forstand, at det kunne give en tidligere løsladelse, så der var ikke nogen tvang, siger Anne Katrine Nagel Christensen.

En beskyttelse af fangerne

Implantaterne blev brugt til at beskytte sædelighedsforbryderne, så deres ophold i fængslet blev en smule mere tåleligt. 

Voldtægtsforbrydere og pædofile tilhørte den laveste del af hierarkiet blandt fangerne, og fik ofte en hård behandling. Især i baderummene der ikke var overvåget på samme måde som resten af fængslet.

- Fangerne i Horsens har altid haft fælles bade og det var uden forhæng. Hvis man så, at der manglede en testikel, kunne de andre fanger gætte sig til, at det var fordi, man var blevet kastreret og dermed var voldtægtsforbryder eller pædofil, fortæller Anne Katrine Nagel Christensen.

I klippet herover kan du se de to eksempler på testikelimplantater. Du kan også se Anne Katrine Nagel Christensen lave et våben af en gaffel og overfalde studievært Søren Ø. Jensen med det.