Skoleleder: Forældre bør læse 20 minutter dagligt med deres store børn

Skoleleder vil have forældre til at lave læseaftaler med deres store børn. 20 minutter om dagen skal de læse

03:35

VIDEO: Børn bør læse noget mere. Men vi kan ikke i tidsrummet fra kl. 8 til 15 nå al den læsning, som er nødvendig. Og det er det, vi appellerer til forældrene om at bidrage med, siger skoleleder Jens Bay.

De ældste elever i skolen læser ikke nok.

Det mener Jens Bay, der er skoleleder på Højvangskolen i Horsens.

- Vi følger løbende med i, hvordan vores elever præsterer og klarer sig i skolen. Ved vores afgangsprøver så vi rigtig mange gode resultater. Men vi så også et bekymrende lavere resultat på det, der hedder læsning, siger Jens Bay til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg tror godt, at man kan finde noget fri tid i den tid, de bruger på de sociale medier på at bruge til læsning af bøger, aviser og andet.

Jens Bay, skoleleder, Højvangskolen

Han mener, at årsagen er, at de ældste elever ikke læser nok.

- De låner ikke så mange bøger på biblioteket. Og vi har indtryk af, at det, de beskæftiger sig med i fritiden ikke har så meget med læsning at gøre… med mindre det drejer sig om facebook-tekster eller spil, siger Jens Bay

Derfor vil han have forældrene til at lave en læseaftale med de unge.

Stort indgreb

Det kunne debattør og blogger på folkeskolen.dk Jeppe Søe dårligt være mere uenig i. 

- Det skal han ikke blande sig i. Det er alt for stort et indgreb. Det er meget forskelligt, hvordan de enkelte familier lever. Det svarer til, hvis en arbejdsgiver beder dig om at bruge en halv time på at besvare mails hver aften, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Forskningschef og ekspert i folkeskolen Andreas Rasch-Christensen mener, at det er en fornuftig opfordring skolelederen kommer med, men er enig med Jeppe Søe i, at tidsforbruget kan diskuteres. 

Læs også Hel ø uden strøm i otte timer: Det var nervepirrende

- Jeg synes, det er en god opfordring at opfordre unge mennesker til at læse noget andet, end det de plejer på sociale medier. Om det så lige skal være 20 minutter, og om det skal være hver dag, det kan man så diskutere, siger Andreas Rasch-Christensen.

- Det er klart, at man kan diskutere, om det her skal foregå i elevernes fritid, eller skal det foregå i skolen nu, hvor skoletiden er blevet lidt længere. Jeg synes ikke, det gør noget generelt set at opfordre de unge mennesker til at læse også uden for skoletiden.

For debattør Jeppe Søe er der dog ingen tvivl: Læsning skal foregå i skoletiden:

- Skoledagen er lang nok i forvejen, og så må man få plads til det deroppe, for der er meget andet irrelevant. Fritid er fritid og kan bruges på sport eller andre interesser, siger han. 

20 minutter om dagen

Men skolen har ikke plads til at klemme mere læsning ind, mener skolelederen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi på skolen både skal øge den mængde, som eleverne læser og de læsestrategier, de bruger. Men der ikke nok timer på skolen, siger skolelederen, der har sendt en appel ud til forældrene, siger Jens Bay. 

- Vi har brug for deres hjælp til, at de ældste elever i skolen får læst nok. 20 minutter om dagen, fortsætter han.

Læs også Danish Crown flytter 50 arbejdspladser fra Randers til Polen

Helt overordnet er forskningschef ved VIA University College Andreas Rasch-Christensen enig med skolelederen i, at det er vigtigt, at børnene også lærer at læse en god gammeldags bog.

- Generelt set er det godt at have fokus på den del af dannelsen, at børn også skal læse noget andet end det, de læser på sociale medier og digitalt. At de får en bog i hånden er også en del af vores kultur og den skal vi håndhæve i skolen og også uden for skolen, hvis det er muligt, siger han.

For det er ikke nok at kunne læse underteksterne på tv.

- Vi ved, at den verden, som vores elever kommer ud i er meget mere kompleks end for 15 år siden. De bliver bombarderet med input fra sociale medier af vidt forskellig art. Og kan man ikke skelne mellem en reklame og en prosatekst, så er de dårligt stillede, lyder det fra skoleleder Jens Bay.

01:00

VIDEO: Hør forskningsleder Andreas Rasch fortælle, hvad han mener om skolelederens forslag. 

Luk video

Ikke at forlange meget

Dermed er det ikke kun evnen til at læse, som skolelederne mener skal blive bedre. Men også evnen til at forholde sig kritisk.

- Det kræver altså, at man læser ting, siger Jens Bay.

Igen er Jeppe Søe skråt uenig: 

- Man bliver ikke kritisk af at læse en avis eller en bog. Man bliver kritisk af at diskutere med forældre eller med lærere og klassekammerater, siger han. 

Læs også 22 millioner kroner: Jyllands dyreste hus er solgt

Skolelederen mener imidlertid ikke at ønsket om 20 minutters læsning om dagen er at stille for store krav til forældre og store elever.

- Jeg synes ikke, at det er meget at forlange. På trods af en travl hverdag, kan man godt sætte nogle rammer. Mens far eller mor laver mad, kan man godt aftale, at de læser i 20 minutter, siger Jens Bay.

- Jeg tror godt, at man kan finde noget fri tid i den tid, de bruger på de sociale medier på at bruge til læsning af bøger, aviser og andet, slutter Jens Bay.