Ny app hjælper familie: - Jeg sender en gladere dreng afsted om morgen

I Horsens Kommune har de succes med apps, der kan hjælpe børn og unge med ADHD. Appen kan nemlig sætte struktur på hverdagen.

Når fireårige Charlie Jeppesen vågner om morgen, er hele hans morgenrutine skemalagt.

Stå op, gå på toilettet og tage tøj på. Det er nogle af de opgaver, der er skrevet ind i den app, som Charlie Jeppesen og hans mor Kamilla Jeppesen bruger for at strukturere morgen så meget som muligt. 

- Det fritager mig fra at være hende den onde mor, der normalt skal sige tingene 40 gange til ham, siger Kamilla Jeppesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Charlie har ikke fået diagnosticeret ADHD, men han har behov for struktur og overblik for at få sin hverdag til at fungere.  

Derfor har de fået hjælp af Horsens Kommune til at takle hverdagens struktur.

Fireårige Charlie spørger efter ipad'en, som det første om morgen, så han kan følge med i, hvad dagen bringer. 
Fireårige Charlie spørger efter ipad'en, som det første om morgen, så han kan følge med i, hvad dagen bringer. 

Visuelt overblik

Et nyt hjælpemiddel har sneget sig ind i familiens hverdag. Det er appen ’Mobilize Me’, der hjælper med at forberede og strukturere Charlies dag, så han bliver gjort opmærksom på, hvad han skal gøre i løbet af en dag, og hvornår han skal gøre det.

Med fotos giver appen Charlie et visuelt overblik over hverdagen, som husker ham på hverdagsting som at tage selen på, når de skal køre i børnehave, eller at vaske fingre efter et toiletbesøg. 

quote Charlie synes selv, at det er sjovt, og han spørger, om han må gå ind at tænde ipad’en, når han vågner om morgen.

Kamilla Jeppesen, mor til Charlie

- Charlie synes selv, at det er sjovt, og han spørger, om han må gå ind at tænde ipad’en, når han vågner om morgen, siger Kamilla Jeppesen.

Når Charlie har færdiggjort et af punkterne om morgen, vinger han dem selv af på ipad’en, så han på den måde selv kan være med til at huske, hvad han har gjort. 

Ud fra billeder kan man sætte de daglige gøremål i skema. 
Ud fra billeder kan man sætte de daglige gøremål i skema. 

Hjælpemiddel fra kommunen

Fokusset på apps som hjælpemiddel til familier, der har ADHD eller behov for struktur i hverdagen er et led i et to-årigt projekt hos Horsens Kommune, hvor de også er i gang med at uddanne medarbejdere til at bruge appen.

Indtil videre har 50 lærere og pædagoger været på kursus. 

VIDEO: En ny strukturapp skal hjælpe børn og unge, der har behov for struktur og planlægning i deres hverdag. 

- Vi har valgt at fokusere på apps som hjælpemiddel, fordi det ligger os meget på sinde at hjælpe familier med at få struktur og overskud i hverdagen, siger afdelingsleder for kommunikation og teknologi i Horsens Kommune, Lotte Kjemtrup.

Også for unge

Udover appen ’Mobilize Me’ har Horsens Kommune også investeret i PlaNet appen, der står for plan og netværk. PlaNet har fokus på at skabe overblik og større kontakt til pårørende. 

Karoline Linsaa har ved hjælp af appen PlaNet nu mulighed for at følge med i, hvad hendes pårørende har af planer, som kan påvirke hende. 
Karoline Linsaa har ved hjælp af appen PlaNet nu mulighed for at følge med i, hvad hendes pårørende har af planer, som kan påvirke hende. 

Én af dem, der bruger PlaNet til at strukturere sin hverdag, er 23-årige Karoline Linsaa, der lider af ADHD og borderline.

- Jeg kan ofte ikke huske aftaler og glemmer tidspunkter, så appen hjælper mig med at få sat det i et skema og giver mig en struktur, siger Karoline Linsaa. 

Udover struktur kan Karolines pårørende også bruge appen, så de kan hjælpe Karoline med at give et overblik over, hvad de skal i løbet af en dag.

- Hvis min kæreste eksempelvis ikke spiser hjemme, kan jeg hurtigt få at vide, at der er forandringer den dag, siger hun.

Glad for hjælpen

Hos Karoline Jeppesen er de glade for at have fået hjælp til at takle hverdagen i familien, som også tæller far og lillebror. 

Karoline Jeppesen og resten af familien har fået meget mere overskud i hverdagen på grund af den nye app. 
Karoline Jeppesen og resten af familien har fået meget mere overskud i hverdagen på grund af den nye app. 

Hun håber, at de kan blive ved med at bruge appen, så længe Charlie selv viser interesse for det.

- Jeg sender en gladere dreng afsted om morgen, og jeg kan mærke, at det gør hverdagen mere overskuelig, siger hun.

Brugen af apps er foreløbigt kun et to-årigt forsøg i Horsens Kommune.