Ikke en fest for alle: Nytårsaften kan være svær for hunde

Fra i dag er det lovligt at fyre fyrværkeri af. For mange hunde er den kommende tid hård og fyldt med angst

02:00

VIDEO: I dag blev fyrværkerisalget for alvor skudt i gang. Men selvom det for mange mennesker er smukt og underholdende, kan fyrværkeriet være en stor mundfuld for hunde.

Lige om lidt er det nytårsaften, med alt hvad dertil hører af krudt og kugler.

Mange danskere valfarter lige nu til fyrværkeri-butikkerne, men der er også en del hundeejere, der valfarter til dyrlægen eller hundekennelen for at berolige kæledyrene.

Læs også Ekstremt sjældne skildpadder stjålet fra Randers Regnskov: Nu er de fundet

- Der har været gang i den her hos os. Der kommer måske 100 forbi os og køber beroligende medicin til hunden i løbet af den her måned. Især nytårsaftensdag kommer der rigtigt mange, siger dyrlæge på Vrønding Dyreklinik Dorthe Lebech til TV2 ØSTJYLLAND.

De bliver angst, hyler, gemmer sig, ryster og har det helt forfærdeligt.

Dorthe Lebech, dyrlæge, Vrønding Dyreklinik

Hvis hundeejerne er urolige, tager hun en snak med dem om, hvordan deres hund reagerer på fyrværkeriet. For nogle kan det være en god idé med et beroligende halsbånd, afslappende duftsprays eller sågar medicin til hundene.

- Det allerværste er nytårsaften. Der skal man virkelig være velforberedt, hvis man vil skåne sin hund. Nogle hunde reagerer meget kraftigt. De bliver angst, hyler, gemmer sig, ryster og har det helt forfærdeligt, siger Dorthe Lebech.

Dorthe Lebech får besøg af omkring 100 dyreejere i december måned, som spørger efter beroligende midler til kæledyret.

Overbooket på dyreinternat

Også på dyreinternatet hos Dansk Dyreværn Aarhus er der travlhed frem mod nytårsaften. Her er der allerede nu overbooket på nytårsaften.

- Der er rigtigt mange hunde, som er meget bange nytårsaften. Der bliver skudt rigtigt meget af rundt omkring, og vores erfaring er, at det fungerer rigtigt godt for langt de fleste hunde, hvis de overnatter her, siger hundeadfærdsrådgiver Karina Hindborg fra Dansk Dyreværn Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

Hos Dansk Dyreværn Aarhus er der stor interesse for at få en plads til hunden nytårsaften.

Her sørger de for, at lyset står tændt hele natten, der er beroligende musik, og så har de sat orangeblomster op, der også skulle have en afslappende effekt på dyrene. Og så ligger det i Tranbjerg, hvor der er lidt færre raketter, end i f.eks. Aarhus midtby.

Bliver der skudt meget af derhjemme, så risikerer man, at hundene bliver bange for rigtigt mange andre ting, der lyder som fyrværkeri.

Karina Hindborg, hundeadfærdsrådgiver, Dansk Dyreværn Aarhus

- Det er et andet omfang herude. Bliver der skudt meget af derhjemme, så risikerer man, at hundene bliver bange for rigtigt mange andre ting, der lyder som fyrværkeri. Det kan være tordenvejr, eller hvis man taber noget på gulvet, siger Karina Hindborg.

Lovligt fra i dag

Fra og med i dag er det lovligt at fyre fyrværkeri af, og i Nytårsteltet i Horsens var der masser af besøgende, der skulle sikre sig lidt krudt til nytårsaften.

- Vi skal have en masse raketter og sjov, så vi har noget til nytårsaften. Vi satser på en to-tre gode sortimenter og et par batterier, så vi regner med at bruge omkring 1.000 - 1.200 kroner, siger Bo Lynge fra Horsens til TV2 ØSTJYLLAND.

Bo Lynge og hans søn var på den helt store indkøbstur i Nytårsteltet i Horsens.

Som hundeejer har han tidligere oplevet, hvordan nytårsaften kan være hård for deres hund. Derfor gør familien, hvad de kan, for at forberede sig.

- Vi har en stor, langhåret schæferhund. Vi gør meget ud af at træne ham op til nytårsaften og gå nogle gode lange ture, hvor man kan høre fyrværkeriet på afstand. Når man kommer tættere på nytårsaften har han vænnet sig til det, og så går det faktisk okay, siger Bo Lynge.