Hospital skruer op for arbejdsglæden: - Folk har lyst til at arbejde her

Selvom sundhedsvæsenet mange steder er under stort pres, har et målrettet arbejde for fremme af arbejdsglæde givet pote på Regionshospitalet i Horsens.

'Sundhedsvæsenet er presset og personalet flygter.'

Det er ord, som TV2 ØSTJYLLAND samt andre af landets medier flere gange har brugt om den alvorlige situation, sundhedsvæsenet netop står i. 

Men på Regionshospitalet i Horsens har cheflægen for kvindesygdomme og fødsler, Marie Storkholm, gennem de seneste fire år forsøgt at give medarbejderne mere frihed.

- Vi har jo arbejdet rigtig meget med, hvad det er, der giver arbejdsglæde, siger Marie Storkholm til TV2 ØSTJYLLAND.

Og det kan efter sigende mærkes. 

- Der er nogle principper, man kan lade sig inspirere af, siger ledende overlæge Marie Storkholm.
- Der er nogle principper, man kan lade sig inspirere af, siger ledende overlæge Marie Storkholm.

Marie Storkholm uddyber, at antallet af sygemeldinger er tæt på halveret, hierarkierne eksisterer ikke på samme måde som før, samt at sygehuset nu står med en personalestab, der ikke længere flygter fra arbejdspladsen. 

- Vi ved også fra forskning, at arbejdsglæde jo også hænger sammen med, at man er involveret, man har medansvar, og man er en del af et fællesskab, siger Marie Storkholm.

- Vi har arbejdet med at uddanne alle vores medarbejdere i forhold til at blive bedre til at byde ind i udviklingsopgaver, driftsopgaver og at tage ledelse for hinanden.

En ændring af kulturen

Christina Skovholm Jakobsen, der arbejder som jordemoder på Regionshospitalet i Horsens, havde faktisk tænkt sig at sige sit job op. Men efter Marie Storkholm kom til roret, ændrede hun mening.

- Der er sket en hel kulturændring under Maries ledelsesform, som har gjort, at jeg i hvert fald føler mig mere set og mere motiveret i mit arbejde, siger hun.

Christina Skovholm Jakobsen uddyber, at hun blandt andet har fået lov til at arbejde med fødselsforberedelseområdet, hvor hun sammen med gamle og nye kolleger har skabt en helt ny form for fødselsforberedelse på Regionshospitalet i Horsens. 

quote Det gør ikke, at løn fylder mindre her for jordemødrene i Horsens.

Kathrine Medum Christiansen, chefjordemoder, Regionshospitalet Horsens

Og selvom vilkår og løn er den samme for personalet i Horsens som for alle andre sygehuse i landet, har fokus flyttet en anelse længere væk derfra.

Det mener chefjordemoder Kathrine Medum Christiansen.

- Det gør ikke, at løn fylder mindre her for jordemødrene i Horsens. Det tror jeg ikke, at det gør. Men det fylder måske på en anden måde, siger hun.

Ingen gylden løsning

Selvom arbejdsformen på Regionshospitalets har taget en ny drejning, hvor der ifølge cheflæge Mette Storkholm nu hverken er mangel på jordemødre, sygeplejersker eller læger, er det ikke sikkert at samme tiltag vil hjælpe i samme grad andre steder.

- Jeg tror ikke, der er én gylden løsning, der bare kan passe til alle, siger hun.

- Der er nogle principper, man kan lade sig inspirere af.