Frit lejde: Politiet har modtaget store bunker med våben

Politiets Frit Lejde-aktion, hvor man frit kunne aflevere ulovlige våben, er slut. Sydøstjyllands Politi har fået både skydevåben og eksplosivstoffer

En af bunkerne af afleverede våben i Sydøstjyllands Politikreds.

1 af 4

I hele juni måned har man helt anonymt kunne aflevere ulovlige våben på den nærmeste politigård.

Aktionen hedder Frit Lejde, og hos Sydøstjyllands Politi er de nu i besiddelse af bunker af våben, skriver de i en pressemeddelelse.

Læs også Indiana Jones-kniv og automatvåben: Politiet har fået 300 våben

Bunkerne bliver nu enten samlet eller direkte transporteret til destruktion, efter de er registrerede og det er sikret, at der ikke er historisk relevante våben, som bør bevares.

Det er hr. og fru Danmark i alle mulige afskygninger, der har benyttet lejligheden.

Morten Anker Jensen, Sydøstjyllands Politi

- Da frit lejde jo betyder, at man uden at oplyse navn eller andet har kunnet gå ind på en politistation, aflevere sit våben og gå igen, uden at der er blevet stillet spørgsmål, så kan vi af gode grunde ikke nærmere kategorisere de, der har afleveret. Vi har ikke ført en hemmelig log over typer, alder, køn eller lignende, skriver politiinspektør Morten Anker Jensen, leder af beredskabet i Sydøstjyllands Politi, i en pressemeddelelse.

- De mange afleveringssteder har også sikret, at vi ikke står tilbage med en profil på en frit lejde-bruger. Det er hr. og fru Danmark i alle mulige afskygninger, der har benyttet lejligheden, og det er jo også netop det, der var meningen, tilføjer Morten Anker Jensen.

Ifølge Rigspolitiet har rekordmange afleveret våben.

01:46

VIDEO: Her viser Østjyllands Politi nogle af de våben, som de har fået ind.

Luk video

Med over 10.400 indleverede skydevåben er resultatet det andet største siden frit lejde-aktionen for 47 år siden. Sidste Frit Lejde aktion var i 2013, og dengang blev der i alt afleveret 8.637 skydevåben.

Rigspolitiet roser borgerne

- Det er virkelig godt og glædeligt, at så mange borgere benyttede aktionen til at få afleveret så meget. Det er en ganske betydelig mængde våben og eksplosiver, som nu er væk fra samfundet og dermed heller ikke kan falde i forkerte hænder. Jeg vil gerne på vegne af politiet takke borgerne for deres bidrag til et tryggere Danmark, siger politiinspektør Henrik Sønderby, Rigspolitiet.

Læs også Ups: Formentlig ikke våben fra Hvidstengruppen alligevel

Politiinspektøren roser borgerne for at følge politiets anvisninger om at aflevere med omtanke og diskretion, så andre ikke blev opskræmt.

I alt modtog landets politistationer 19.026 våben. 

Øverst i artiklen kan du se et galleri med nogle af de våben, der er blevet indleveret.

Oversigt over afleverede våben hos politiet

Sydøstjyllands Politi:
Luft- og fjedervåben: 266 
Skydevåben: 977
Blankvåben:512
Eksplosivstoffer:178
Andet:151

Østjyllands Politi:
Luft- og fjedervåben: 163
Skydevåben: 792
Blankvåben: 554
Eksplosivstoffer: 197
Andet: 108