Fælles måltid øger vægten

Plejecenter har succes med fælles morgenmad til de ældre

Foto: Horsens Kommune

På Plejecenter Gedvedhus i Horsens Kommune har de succes med, at de ældre tager på, efter de er begyndt at spise morgenmad sammen.

Ordningen med fælles morgenmad trådte i kraft ved årsskiftet, og det er samtlige beboere, der sætter sig ved morgenbordet. De ekstra kilo ses tydeligt, og ifølge plejecentret er beboernes BMI steget med fem procent i gennemsnit.

- Det kommer lidt bag på os, at et så forholdsvist lille tiltag kan gøre så stor en forskel. Ved tidligere screeninger har vi oplevet, at de ældre tabte sig, og at deres gennemsnitlige BMI faldt. Det var først, da vi kom på den idé at lave et fælles morgenbord for dem, at det virkelig gav resultater, siger Frans Kvium, der er assisterende områdeleder, i en pressemeddelelse.

Han fortæller, at den fælles start på dagen ikke kun kan ses på vægten, men at den også kan mærkes på fællesskabet.

- Den fælles morgenmad gør, at de ældre, som er en blandet gruppe af demente og ikke-demente, nu hygger sig mere. Tidligere kunne der godt opstå konflikter i løbet af dagen, men under den fælles morgenmad får de ældre snakket sammen, og det viser sig, at de rent faktisk gerne vil hinanden. De er kort sagt blevet blidere, og det tilskriver vi fællesskabet omkring maden. Endelig viser det sig, siger Frans Kvium, der tilføjer, at de ældre på plejecentret også er begyndt at spise mere alsidigt efter indførelsen af den fælles morgenmad.