Det sidste heksedrab i Danmark: Djævelen kommer ikke af sig selv

En drengs epilepsi ændrede i år 1800 fatalt skæbnen for en 82-årige kvinde og hendes anklager. På egnen kalder man dette, for de sidste heksedrab i Danmark.

I Brigsted, en lille landsby ved Horsens, udspillede der sig i 1800 en drabelig fortælling om trolddom, frygt og heksetro. To kvinder mistede på voldsom vis livet her i byen, fordi man troede, at de var hekse.

På egnen kalder man det de sidste heksedrab i Danmark. Det dykker TV2 ØSTJYLLAND's podcast, Fodspor, længere ned i, i denne uges afsnit. Podcasten kan høres længere nede i artiklen eller i din podcast-app.

VIDEO: Se indslaget om heksejagten ved Brigsted ved Horsens.

I år 1800 boede en dreng ved navn Jens i byen Brigsted. Han led af det, de dengang kaldte slag, i dag hedder det epilepsi.

Forældrene søgte hjælp vidt og bredt for at få ham kureret. De har haft byens kloge kone, 82-årige Ann Clemens forbi, dog uden at det havde hjulpet.

Men så hører de om en ung kvinde, der siges at kunne kurere, Pauline Holch hedder hun. Hun kom til byen og stillede sin diagnose.

Djævlen har taget bo i drengen

Drengen er forhekset, lyder Pauline Holchs forklaring. Djævelen har taget bo i drengen. Men djævelen er altid placeret af en anden, djævelen kommer ikke af sig selv.

Pauline anklagede derfor den gamle Ann Clemens for at være heksen, der havde placeret djævlen i drengen.

Hun slog derfor den gamle dame med en pisk og sagde til mændene på gården, at de skulle gøre det samme for at straffe hende for den ulykke, hun havde påført drengen. Det endte i voldsom tumult.

Historielærer Hans Christian Heunecke har her forsøgt at gengive mordet på Ann Clemens.
Historielærer Hans Christian Heunecke har her forsøgt at gengive mordet på Ann Clemens. Foto: Hans Christian Heunecke

Mændene slog hende med en ildrager, slog hende, tævede hende. Hun lå på ryggen, overfaldet og overmandet.

I TV2 ØSTJYLLAND’s podcast, Fodspor, befinder vi blandt andet på Søvind Kirkegård. Her ligger både Ann Clemens og Pauline Holch den dag i dag, begge dræbt i affekt af troen om hekse og trolddom.

I Podcasten kan du blandt andet høre om heksedrabet fra lokalhistoriker Jørgen Hansen og Hekseekspert Louise Kallestrup.
I Podcasten kan du blandt andet høre om heksedrabet fra lokalhistoriker Jørgen Hansen og Hekseekspert Louise Kallestrup.

Du kan i tredje afsnit høre mere om hvordan heksedrabet blev til. Du finder podcasten her eller i din podcast app.