Bordskik skal øge appetitten

Gode manerer og flotte borde skal hjælpe de ældre

For mange ældre på plejehjem kan det knibe med appetitten. Det vil et nyt projekt i Horsens Kommune nu forsøge at afhjælpe.

Projektet hedder "Projekt Mad i Fokus" og skal være med til at sikre god bordskik og hyggelige rammer omkring måltidet. Flot opdækning og service skal være med til at give de ældre en god oplevelse.

Det skal også være muligt for de ældre, at kunne spise deres mad, uden at blive forstyrret. Personalet rundt omkring på plejehjemmene får derfor oplæring i at være gode måltidsværter:

- De skal for eksempel i endnu højere grad end nu være opmærksom på at lave den rigtige bordplan - at sætte de ældre sammen med beboere som de svinger med. Personalet skal også vente med at vaske op til efter måltidet og i stedet være 100 pct. nærværende over for de ældre: for eksempel tage emner op, som beboerne kan diskutere, hvis de har lyst til det. Alt sammen små ting som - selvom de kan være en udfordring for personalet at gennemføre i en travl hverdag - er vigtige, fordi de har stor betydning for de ældres livskvalitet, siger Jane Vase, der er ledende økonoma på Ceres Centret, i en pressemeddelelse.

Et af de plejehjem, som allerede nu har forsøgt at skabe bedre stemning omkring måltiderne er Plejecenter Vesterled i Brædstrup:

- Vi gør meget ud af at dække bord med pynt og pæne servietter, og vi køber spise- og kaffestel i Genbrugsbutikker, som de ældre kan lide at bruge. Vi serverer også altid maden fra fade, så de ældre selv kan øse den portion op, som passer dem, fortæller Karin Andersen, der er social- og sundhedshjælper.

"Projekt Mad i Fokus" afprøves i første omgang på udvalgte plejeafdelinger i Horsens Kommune. Ifølge planen skal projektet indføres over alt på kommunens plejecentre fra maj 2014.