Beskytter mundbind mod smitte? 6.000 med i stort forsøg

Virker mundbind eller gør de ikke i forhold til smittespredning af coronavirus? Det skal et stort testforsøg, som begyndte fredag, undersøge.

Hvis du skal i Føtex, Bilka eller Netto og hente en liter mælk, toiletpapir eller andet, så skal du være forberedt på, at nogle af de ansatte ser lidt anderledes ud end normalt.

- Det generer ikke mig, siger en af de handlende, Henrik Persson.

Fredag begyndte nogle af de ansatte i Føtex Horsens at bære mundbind.

- Så er man jo først klar over, at der er corona-tider, fortæller en af kunderne i butikken Hanne Holck til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg håber, vi finder svar på, om det rent faktisk batter noget at have den her maske på.

Gustav Hulgaard, management trainee i Føtex

Men der er en mening med det. Medarbejderne i Føtex i Horsens er med i et forsøg - sammen med i alt 6.000 andre. 

- Jeg håber, vi finder svar på, om det rent faktisk batter noget at have den her maske på, fortæller management trainee Gustav Hulgaard inde bag masken.

Ubehageligt - men gør en forskel

Det kræver til gengæld lidt tilvænning for de ansatte at skulle bære mundbind hele dagen.

- I starten var det irriterende, men jeg har vænnet mig lidt til det. Men det er ikke super sjovt, fortæller Gustav Hulgaard, som arbejder i Føtex og fik mundbindet på fredag morgen.

Han vil til gengæld gerne gøre en forskel, og nu skal han have maske på den næste måned - både på arbejde, når er ude, og hvis han får gæster derhjemme.

- Mit job indebærer, at jeg snakker med rigtig mange mennesker i løbet af en dag, og så tænkte jeg, at det var oplagt at deltage i det her eksperiment, siger Gustav Hulgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Der er en udbredt opfattelse af, at mundbind måske beskytter os imod smitte med coronavirus, men der er faktisk aldrig lavet et forsøg, der afklarer, om det hjælper.

Henning Bundgaard, projektleder, Rigshospitalet

Test skal fortælle om mundbind virker

Salling Fondene har doneret fem millioner kroner til forskere på fire hospitaler i Region Hovedstaden, så de kan teste, om mundbind beskytter mod coronavirus.

- Der er en udbredt opfattelse af, at mundbind måske beskytter os imod smitte med coronavirus, men der er faktisk aldrig lavet et forsøg, der afklarer, om det hjælper, fortæller overlæge og professor fra Rigshospitalet Henning Bundgaard.

Han er projektleder på forsøget, og efter en måned vil de teste de 6.000 personer og tælle, hvor mange af de to grupper som er blevet smittet.

quote Hvis det reducerer smitten at gå med mundbind, så er det noget af det, som kan bruges til åbne samfundet igen.

Henning Bundgaard, projektleder, Rigshospitalet

Det svarer på, om man er beskyttet, fortæller Henning Bundgaard.

- Hvis det reducerer smitten at gå med mundbind, så er det noget af det, som kan bruges til åbne samfundet igen, så vi kan færdes friere omkring hinanden, og det kan måske bruges til at beskytte særligt sårbare, siger Henning Bundgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Deltagerne i forskningsstudiet er ansatte i Føtex, Bilka og Netto landet over - og hvis man ikke når op på 6.000, vil forskerne også spørge kunderne. 

- Hvis det nu viser sig, at det ikke virker at gå med mundbind, så skal vi ligge den del væk, og så skal vi selvfølgelig ikke bruge det med den falske tryghed, som det måske giver, fortæller projektleder Henning Bundgaard.

quote Hvis det nu viser sig, at det ikke virker at gå med mundbind, så skal vi ligge den del væk, og så skal vi selvfølgelig ikke bruge det med den falske tryghed, som det måske giver.

Henning Bundgaard, projektleder, Rigshospitalet

Vil gerne gøre en forskel - men tvivler på effekt

Sarah Dietrich er teamkoordinator for frugt og grønt i Føtex, Horsens. Hun takkede ja til at være med i forsøget, og blev en af dem uden et mundbind.

- Hvis det kan gøre en forskel, så synes jeg, det er helt vildt fedt at kunne deltage i det her, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Sarah Dietrich er også med i forsøget. Hun er en af de 3.000 uden mundbind.
Sarah Dietrich er også med i forsøget. Hun er en af de 3.000 uden mundbind.

For Gustav Hulgaard, som har fået et mundbind på, så håber han ikke, det bliver permanent. Han er heller ikke sikker på, at det har en effekt.

- Jeg tvivler på, det gør en forskel, men nu må vi se, siger Gustav Hulgaard, som er Management Trainee i Føtex.

quote Jeg tvivler på, det gør en forskel. Men nu må vi se.

Gustav Hulgaard, Management Trainee, Føtex

Kunde: - Det er alletiders

For kunderne er det da også specielt, at nogle af de ansatte nu har mundbind på. 

- Det er da ikke noget, jeg selv har tænkt på at gå med endnu, siger Hanne Holck fra Horsens.

quote Det er rart at finde ud af, om det giver en mening eller ej. Ellers er det jo omsonst at have det på.

Hanne Holck, kunde.

Men i forhold til selve forsøget, så synes hun, det er en god idé, når de ansatte står over for mange mennesker i løbet af en dag. 

- Det er alletiders. Det er rart at finde ud af, om det giver en mening eller ej. Ellers er det jo omsonst at have det på, fortæller Hanne Holck.

Studiet gennemføres indtil den 8. maj, og herefter skal alle test fra forsøgspersonerne analyseres. Hvis man gerne vil deltage i forsøget, så kan man læse mere om det og tilmelde sig her.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej