Endnu ingen genåbning af efterskoler: - Vi forsøger at fastholde fællesskabsfølelsen

På Efterskolen Ådalen ved Aarhus må eleverne fortsat vente på, at det bliver deres tur til at komme tilbage til deres andet hjem.

Elevernes ophold slutter indtil videre lørdag den 27. juni. Foto: Efterskolen Ådalen

Torsdag aften landede et flertal i Folketinget en aftale om at genåbne flere dele af Danmark.

Inden da havde mange højskole- og efterskoleelever håbet, at det blev deres tur til at komme tilbage.

Men da det i stedet blev de liberale erhverv som frisører og massører, der i næste uge kan åbne op, må højskoler og efterskoler fortsat vente på deres tur.

Læs også Elever og forældre i opråb: Lad de unge komme tilbage på efterskolerne

- Jeg kan godt forstå, at vi alle må gøre en indsats i denne tid, men det er virkelig også svært at være væk fra ens andet hjem, siger Frida Johnsen, der er elev på Efterskolen Ådalen ved Aarhus, men i disse tider er hjemme i Aarhus.

Her har de ligesom andre efterskoler ikke været på skolen siden midten af marts.

- Jeg er selvfølgelig skuffet og ærgerlig over det, men jeg kan godt forstå det. Det er svært ikke at kunne se sine venner. Det her er et år, man har glædet sig til i virkelig lang tid, siger Anton Ernst Hølchen, der er også er elev på Efterskolen Ådalen og nu er hjemme i Auning på Djursland.

Efterskoleeleverne Anton Ernst Hølchen og Frida Johnsen håber på snart at komme tilbage til efterskolen. Særligt gallafesten i slutningen af maj håber Frida Johnsen at kunne opleve. Foto: Privat

Sammenholdet på prøve

Ligesom eleverne var efterskolens forstander også optimistisk inden udmeldingen torsdag aften. Han håbede på, at det nu var efterskoleelevernes tur til at komme tilbage.

- Jeg er ked af det på elevernes vegne først og fremmest. Det er jo, nu de for alvor høster frugten af fællesskabet. De har brugt mange måneder på at lære hinanden at kende, siger Kim Fleischer.

Læs også Frisører om åbning: - Vi er glade, men bange

Kim Fleischer og de to elever kan dog alle forstå nødvendigheden i, at efterskolen fortsat må holde lukket for at begrænse smitten. Derfor følger de nøje med i myndighedernes udmeldinger.

Indtil en mulig genåbning af efterskolen må de i stedet dyrke fællesskabet på alternative måder med morgensamlinger og aktiviteter via computeren.

Jeg tror ikke, der er noget, der bliver taget fra fællesskabet. Det er kun tiden, der bliver taget fra os.

Anton Ernst Hølchen, elev

- Vi forsøger at fastholde fællesskabsfølelsen, og vi kan jo stadig grine sammen, siger Kim Fleischer.

Samtidig håber Frida Johnsen, at den nuværende periode uden fysisk kontakt endda kan være med til at styrke holdet på længere sigt.

- På Ådalen har de gjort rigtig meget for det sociale. Det er jeg rigtig glad for. Og selvom man ikke ser folk lige så ofte, tror jeg måske, at sammenholdet kan blive stærkere af det her, siger Frida Johnsen.

Hun suppleres af Anton Ernst Hølchen:

- Jeg tror ikke, der er noget, der bliver taget fra fællesskabet. Det er kun tiden, der bliver taget fra os.

02:41

VIDEO: 30.000 elever er lige nu sendt hjem fra deres efterskoleophold på grund af corona-nedlukningen. I sidste uge besøgte vi Oliver Kristensen og Markus Wirring, der er endnu to hjemsendte efterskoleelever fra Østjylland.

Luk video

Håbet er der fortsat

Selvom der efterhånden ikke er mange måneder tilbage af elevernes ophold, holder de stadig fast i håbet om, at efterskolen får lov til at åbne igen, inden eleverne – efter planen – forlader skolen efter lørdag den 27. juni.

- Jeg er ikke troende, men jeg beder til det. Jeg håber det virkelig, siger Anton Ernst Hølchen.

- Jeg har et håb om at de kommer tilbage – måske engang i maj – og at det her bliver en parentes i deres ophold, siger forstander Kim Fleischer.

Læs også 24.000 gratis computere på vej til østjyske børn

Han fortæller samtidig, at efterskolen i øjeblikket gør sig tanker om, hvordan de ansatte kan sikre, at eleverne får den bedst mulige afslutning. Derfor undersøger de blandt andet muligheden for at forlænge opholdet eller arrangere noget for de nuværende elever engang i efteråret.

- Næsten alle tanker i spil for at kunne give dem en god afslutning.