Østjysk ekspert: Cirkus skal nytænkes

Det er meget trist, at Cirkus Benneweis lukker efter 128 år, mener Jørgen Lorenzen fra Ulstrup

De danske cirkus skal nytænke sig selv og finde på nye måder at få publikum indenfor i teltene.

Det mener en af landets førende cirkuskendere, Jørgen Lorenzen fra Ulstrup vest for Randers.

Han vågnede lørdag op til nyheden om, at Cirkus Benneweis har aflyst alle forestillinger i 2016. Det hæderkronede cirkus har efter 128 år valgt at holde pause i et år. Hverken klovne, akrobater eller heste kommer derfor i manegen i 2016.

- Det er meget, meget trist. Benneweis er vores ældste cirkus og har i lange perioder været suverænt det bedste herhjemme. Deres forestillinger har været kendetegnet af meget høj kvalitet. Det er trist for alle, for de har været et fyrtårn i Danmark. Det er svært at forestille sig, at de ikke skulle eksistere i fremtiden. Det er næsten som et dødsfald i familien, siger Jørgen Lorenzen til tv2oj.dk.

Sværere at sælge billetter

Ifølge den østjyske cirkusekspert har cirkus de seneste år haft sværere og sværere ved at sælge billetter. Derfor forstår han godt Cirkus Benneweis' beslutning om at holde et års pause for at gentænke sig selv.

- Publikums interesse er dalende, det må vi erkende. Det er derfor nødvendigt at undersøge, hvad der skal til for at få folk tilbage. Der er mange talenter og mange meninger i den danske cirkusverden. Diskussionen om dens fremtid går for alvor i gang nu, siger Jørgen Lorenzen, der selv har et bud på, hvilke muligheder der er for at nytænke cirkustraditionerne:

I Tyskland har Circus Roncalli fx længe arbejdet med et format, hvor cirkussets indpakning har større betydning end for traditionelle cirkus. Her er rammerne lidt pænere, mens popcorn og candyfloss til gengæld fylder lidt mindre.

Cirkus Benneweis lukker og slukker - ingen shows i 2016

- Circus Roncalli minder i lidt højere grad om et teater, og i det hele taget er æstetikken vigtigere end andre steder. Det kan også for andre cirkus være en mulighed at øge kvaliteten på dette område, siger Jørgen Lorenzen.

Den dalende interesse blandt publikum er kun én af årsagerne til, at de danske cirkus er trængte. I de senere år er det ifølge Jørgen Lorenzen blevet flere krav fra det offentlige. Fx er lejen er teltpladserne ofte høj, ligesom der skal flere godkendelser til end tidligere.

Teltene kan gøres mindre

Jørgen Lorenzen håber derfor, at det offentlige i fremtiden vil gøre det lettere at drive cirkus. Derudover mener han, at de danske cirkus bør overveje at gøre deres telte mindre.

- Flytteomkostningerne er tårnhøje, når de danske cirkus er på turné. En del af udgifterne kunne spares, hvis de havde mindre telte og dermed knap så meget udstyr. Men hvad de derudover skal gøre, det må de nu i gang med at finde ud af.

minkavler mink Lars Eilertsen

Østjysk minkavler om erstatnings-aftale: Det ser fornuftigt ud

Skærmbillede 2021-01-25 kl. 11.41.32

playLars købte sin afdøde svigersøns pølsevogn – nu svines den til

Lige nu
Coronatest gennem næsen

liveblog COVID-19 LIVE: Forskning: Hurtigtest har følsomhed på 70 procent

minkgrave20201108-144030-L-1920x1281we

Aftale indgået om erstatning til minkavlere

Anne Sophie Nieman Jensen

Bekymret elevrådsformand: - Nogle sidder som zombier foran skærmen

Skærmbillede 2021-01-26 kl. 07.04.22

Fire millioner kroner skal skabe en superlegeplads