Opfører musical fra kz-lejr

Elever opfører musical for første gang i Europa siden 2. Verdenskrig

Over 100 elever på Hadbjerg Skole i Hadsten er lige nu i gang med at skrive teater-historie.

De er ved at genskabe en historisk musical som fik sin begyndelse under rædselsfulde forhold i en tysk koncentrationslejr.

- Det handler om frihed - de vil gerne have frihed, siger Casper Holst Jensen, der er en af de elever, der spiller med i musicalen, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Med musicalen giver eleverne bogen og historien "Terezins ildfluer" nyt liv.

Sidst den blev opført i Europa var af jødiske børn og fanger i tyskernes koncentrationslejr Theresienstadt under anden verdenskrig

I løbet af projektet er det blevet meget mere end blot musik og dans for eleverne:

- Man skal tænke på, at der er nogen, der har haft det endnu værre end vi har det, som lavede skuespillet rigtig godt, siger 10-årige Julie Nørby Andersen.

Brugt som aktivitet og som propaganda

I koncentrationslejren Theresienstadt blev musicalen brugt som en aktivitet for børnene, der samtidig kunne underholde medfangerne.

Senere blev den brugt til propagandaformål af nazisterne, der forlangte den opført når prominente gæster kom for at besigtige forholdene i lejren.

Det er forfatter Karla Alexandra Nielsen, der står bag den allerførste oversættelse til dansk:

- Jeg synes, det er fantastisk, at den kommer videre, og at jeg har spillet en rolle i det på en eller anden måde, siger hun rørt, og fortsætter:

- Jeg håber, det betyder meget for børnene, nu hvor der er så meget uro.

Musicalen Terezins Ildfluer har premiere på Hadbjerg Skole d. 23. april.

I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan det ser ud, når eleverne øver sig på musicalen. Du kan også høre, hvad både elever, lærer og forfatter Karla Alexandra Nielsen mener om at opføre musicalen.