Kronjylland køber Østjylland

Sparekassen Kronjylland vandt budkamp

06:33

1 af 2

Sparekassen Østjyllands tid som selvstændigt pengeinstitut lakker mod enden.

Banken, som har hovedsæde i Hammel nær Aarhus, bliver overtaget af Sparekassen Kronjylland, der har hjemme i Randers.

Det oplyser Sparekassen Kronjylland og Finansiel Stabilitet.

Ifølge meddelelsen er det "kun meget få" af de cirka 40.000 kunder i den østjyske sparekasse, der ikke kommer med til Randers.

I alt sendes indlån for 3,9 milliarder kroner og udlån for 3,4 milliarder kroner mod nord, mens 30 erhvervskunder med udlån og garantier for 1,3 milliarder kroner bliver hos det statslige afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet.

- Alle kunder, der har penge stående i Sparekassen Østjylland, vil have præcist den samme sum stående i Sparekassen Kronjylland, når overtagelsen er fuldt gennemført. Der er altså ingen indskydere, der mister penge, oplyser Klaus Skjødt, administrerende direktør i Sparekassen Kronjylland.

Garanter mister penge
Dermed dækkes også kunder med et indestående på over 750.000 kroner, som er den øvre grænse for indskydergarantien.

Til gengæld oplyser Finansiel Stabilitet, at Sparekassen Østjyllands rundt regnet 16.000 garanter står til at miste de penge, som de har indskudt - typisk mod at få bedre renter.

Garantindskud betragtes nemlig som ansvarlig kapital - på lige fod med eksempelvis aktier - og indehaverne kommer derfor bagest i køen, når boet skal gøres op.

Den østjyske sparekasse har den seneste måned arbejdet på at finde en løsning for bankens fremtid, som blev bragt i usikkerhed, da myndighederne pålagde den at nedskrive udlån for 230 millioner kroner.

Krisen har været hård
Finanskrisen har været hård ved Sparekassen Østjylland, som har en tredjedel af sit samlede udlån inden for de hårdtramte sektorer landbrug og ejendomme.

Fra 2008 til 2010 har banken måtte vinke farvel til 451 millioner kroner, som var lånt ud til kunder, der ikke kunne betale tilbage.

Oven i dette er altså kommet et yderligere krav om nedskrivninger på 230 millioner kroner, som har tvunget bankens solvensprocent ned på 12,6 procent, seks procentpoint under det reservekrav, som Finanstilsynet har dikteret for sparekassen.

Ifølge TV 2 News' oplysninger har der dagen igennem været en budkamp mellem Spar Nord og Sparekassen Kronjylland, som Kronjylland altså endte med at vinde.

Se TV 2 | ØSTJYLLANDs tv-indslag om Sparekassen Kronjyllands overtagelse af Sparekassen Østjylland øverst på denne side.