Frygtet sygdom: Grete må sende 22.000 høns i stalden

Frygten for fugleinfluenza har store konsekvenser. For Niels og Grete Riis betyder det, at det er slut med at være ude for deres 22.000 høns.

Hønsene springer ud på deres vraltende ben, når porten bliver åbnet. De skal ud og hakke og i jorden med næbet, ryste fjerdragten og bruge dagen under åben himmel. 

Hvis det regner, gemmer de sig under et af gårdens mange træer eller en traktor. 

Sådan er det normalt, når Niels og Grete Riis åbner dørene til deres stalde, hvor de har 22.000 høns. Men tirsdag sluttede det. I hvert fald for en stund. 

Mange tilfælde af fugleinfluenza i Europa har hævet trusselsniveauet for fugleinfluenza, og det betyder, at alle høns skal under hegn.

Slut med at være ude

For Grete og Niels Riis i Hadsten er det ikke en mulighed at indhegne deres besætning, da de går på så store områder, at det reelt ikke kan lade sig gøre. 

- Det er synd for hønsene. De nyder at komme ud, det er dagens højdepunkt, når vi åbner portene, fortæller Grete Riis. 

Sådan plejer hønsene at gå og hygge sig. Men det er slut nu.
Sådan plejer hønsene at gå og hygge sig. Men det er slut nu. Foto: Niels og Grete

Ægteparret sælger æg og avler høns på deres gård i Hadsten. Deres æg bliver solgt i butikker som Netto, Føtex og Bilka. 

Det påvirker ikke deres forretning, at hønsene skal gå indendørs i staldene, men det har konsekvenser for dyrenes velfærd. 

- Det betyder meget. Så har de plads til at bevæge sig på, og de kan gå og hakke i jorden og finde forskellige ting. Det er deres naturlige adfærd, vi tager fra dem, når vi lukker dem inde, siger Grete Riis. 

Hun erkender, at risikoen for fugleinfluenza er skræmmende. Én smittet fugl betyder med stor sandsynlighed, at alle 22.000 høns skal aflives. 

- Det vil være værre. Det er jo et forhold, som vi ikke kan gøre noget ved, siger Grete Riis. 

Smitte spreder sig

Tirsdag hævede Fødevarestyrelsen igen trusselsvurderingen for fugleinfluenza i Danmark. Denne gang fra middel til høj. 

Det er risikoen for smitte til danske fjerkræbesætninger gennem kontakt med vilde fugle, der er tale om.

Ændringen kommer på grund af en fortsat stigning i fugleinfluenza i Europa.

Ifølge Fødevarestyrelsen har myndighederne i EU-landene i første halvdel af november fundet højpatogen - alvorligt sygdomsfremkaldende - fugleinfluenza i blandt andet mere end 70 besætninger.

Ændringen betyder, at fugle og fjerkræ fra og med 23. november skal holdes under tag og bag hegn. Dermed kan de ikke være ude i det fri

Frygten er, at fuglebesætninger bliver ramt af fugleinfluenza. Her er det en nordjysk avler, der måtte se 1200 ænder blive aflivet.
Frygten er, at fuglebesætninger bliver ramt af fugleinfluenza. Her er det en nordjysk avler, der måtte se 1200 ænder blive aflivet. Foto: Ritzau Scanpix