Butikscenter lå nærmest øde hen: Nu kommer der liv igen

Hadsten Centret har, siden et stort supermarked lukkede i 2016, gradvist udviklet sig et stort set forladt center. Nu skabes der et sundhedshus

03:08

VIDEO: Lars Persson driver apoteket i Hadsten Centret, snart får han en del nye naboer.

Det er et trist syn, der har mødt de lokale i Hadsten Centret gennem de seneste år.

Supermarkedet Meny lukkede i januar 2016, og fra da af lukkede eller flyttede nærmest alle andre butikker. Nu blæser der dog atter positive vinde over centret.

Meny lukkede i januar 16 og var skyld i hele derouten i Hadsten Centret. Nu kommer her et stort motions- og fitnesscenter.

Lars Persson, apoteker

En gruppe forretningsdrivende med apoteker Lars Persson i spidsen har fået skabt Hadsten Sundhedscenter, så lokaler, der tidligere husede blandt andet tøjbutik, optiker, frisør og smykkebutik, nu får nye lejere.

- Meny lukkede i januar 16 og var skyld i hele derouten i Hadsten Centret. Nu kommer her et stort motions- og fitnesscenter, fortæller Lars Persson i dag, imens han viser rundt i centret.

Læs også Provinsby kæmper for handelslivet: Center står nærmest forladt

Ud over fitnesscentret, der planlægges klar til sommer, kommer der et lægehus, en fysioshop og en kiropraktor som del af det nye sundhedshus.

Rent faktisk er stort set alle lokaler i den store del af centret snart lejet ud.

02:20

VIDEO: I marts besøgte TV2 ØSTJYLLAND det nærmest forladte Hadsten Centret. Se hvad de få overlevende sagde dengang her.

Luk video

Var en sorgens dag

- Jeg er en utrolig glad mand, og det er svært at forstå. Det er en proces, som startede for halvandet år siden. Det er den bedste julegave, vi kunne få, siger Lars Persson.

Anderledes negativ har stemningen været i den tid, siden supermarkedet lukkede, hvor den ene butik efter den anden enten er flyttet eller har drejet nøglen om.

Læs også Butiksindehaver om butiksdød: Vi skal stoppe med at give andre skylden

Apotekeren fortæller da også om en hård tid, og at det var en sorgens dag, da Meny lukkede. Til sidst var kun apoteket og boghandleren tilbage. Men det bliver der altså snart lavet om på.

- Visionen og idéen er nu i første omgang at redefinere centret til et sundhedshus, og så håber jeg, at den øgede dynamik og kundestrøm kan lokke flere detailbutikker til også, lyder det fra Lars Persson, der kan afsløre, at flere nye butikker kan være på vej:

- Det er planen, at en café og en bager skal flytte ind, hvor boghandleren er i dag, og så håber vi også på et nyt supermarked.

Hadsten Centret

- I januar 2016 lukkede supermarkedet Meny.

- I den følgende tid blev kundestrømmen kraftigt reduceret, og alle butikker på nær to valgte at flytte eller lukke. 

- De butikker, som forlod centret, var: Smykkebutikken Anytime, Herretøjsbutikken Marcus, Hadsten Optik, Evita dametøjsbutik, Centerfrisøren, Kids Deluxe børnetøj og lingeributikken.

- Til januar næste år flytter Bogormen ned til Søndergade. 

- Nye forretningsdrivende kommer nu til. I januar og februar flytter Fysioshoppen og en kiropraktisk klinik ind i underetagen, ligesom et lægehus i løbet af foråret rykker ind overfor. 

- Til sommer åbner et stort motions- og fitnesscenter i Menys gamle lokaler. 

- Også en bager med café og et nyt supermarked er i spil til at flytte ind i området omkring centret. 

 

Kilde: Lars Persson

Løbet er kørt

Netop boghandleren var en af de få, der var holdt ved, men hun opgiver nu også livet i Hadsten Centret.

- Jeg synes, at det er fantastisk, at vi som by får et fuldt butiksstrøg i Søndergade plus et sundhedshus. Løbet er bare kørt for mig i centret, og jeg kan ikke sammenligne mig med de typer af erhverv, som kommer, siger indehaveren af Bogormen Bog & Idé, Marie-Louise Kannerup, til TV2 ØSTJYLLAND.

Løbet er bare kørt for mig i centret, og jeg kan ikke sammenligne mig med de typer af erhverv, som kommer.

Marie-Louise Kannerup, Bogormen Bog & Idé

Siden Marie-Louise Kannerup i oktober 2016 overtog boghandleren, er det da også kun gået en vej med omsætningen.

- Lige siden jeg overtog, valgte de andre at lukke eller flytte, og nu følger jeg så fra årsskiftet med ned i Søndergade, hvor de andre detailhandelsbutikker ligger. Det er hårdt at være den eneste af den type i centret, lyder det fra hende i dag.

01:47

VIDEO: I Randers midtby kæmper man fortsat mod lukkede butikslokaler. En lokalpolitiker kommer i indslaget her med sin forklaring på, hvorfor det er gået så galt i det kronjyske. 

Luk video

Hun er en af dem, der tidligere har været ude med kritik af manglende planer for centret og handelslivet i byen.

Og selvom ikke alle tog lige positivt imod hendes opsang, så har den haft en positiv effekt, vurderer hun i dag.

Marie-Louise Kannerup fik sat fokus på den triste tilstand, som Hadsten Centret var i. 

Kan ikke købe hele verden

- Der er ingen tvivl om, at den lidt bombastiske udmelding jeg kom med, fik en positiv afsmitning. Der er virkelig god dialog med kommunen nu, og det gælder også for handelslivet i Hinnerup og Hammel. Nu er det så op til os selv at omsætte det til praktik, siger Marie-Louise Kannerup.

Favrskov Kommune fik netop i al snakken om det øde butikscenter kritik for, at man ikke havde gjort noget.

Læs også Butiksejere vil forhindre butiksdød: - Kunden skal være i fokus

En kritik som borgmester Nils Borring (S) dengang var og stadig i dag er uforstående overfor. Han mener nemlig ikke, at det er kommunens opgave alene at sørge for liv i ruderne.

Nogle tror, at kommunen kan købe hele verden og alle de tomme og grimme bygninger. Det kan vi ikke. Her bestemmer markedskræfterne.

Nils Borring (S), borgmester

- Vi kan gå i dialog med de forretningsdrivende, og jeg synes, at vi har et fint samarbejde. Vi kan tilbyde lidt til de omkringliggende arealer, så de ser indbydende ud. Der bliver penge brugt på at forskønne vores bymidter, siger Nils Borring og slår samtidig fast, hvad kommunen ikke gør:

- Nogle tror, at kommunen kan købe hele verden og alle de tomme og grimme bygninger. Det kan vi ikke. Her bestemmer markedskræfterne. I Hadsten har det taget tid, men nu er der kommet en privat løsning, og det synes jeg er positivt.

Borgmester i Favrskov, Nils Borring, er glad for at se den positive udvikling omkring Hadsten Centret. 

Glæde hos de lokale

Når et projekt som dette så er på skinner, vil forvaltningen ifølge borgmesteren gøre alt, hvad den kan for at sikre et plangrundlag og hjælpe med realiseringen gennem smidig sagsbehandling.

- Et eksempel på det finder vi i Hammel, hvor brugsforeningen har opkøbt nogle af de tomme lokaler for at kunne udvide, fortæller Nils Borring.

Læs også Black Friday oversvømmer butikker: Kommer nu med bøn til kunderne

I Hadsten arbejdes der altså på fuld damp for at få skabt liv og aktivitet i centret igen, og det glæder de lokale potentielle kunder, om end der er en smule skepsis.

Det er rigtig dejligt, jeg kommer her ellers kun nu, hvis jeg lige hurtigt skal på apoteket eller i boghandleren. Det har været kedeligt, trist og sørgeligt at se alle butikkerne lukke.

Inge Rasmussen, Hadsten

- Det er rigtig dejligt, jeg kommer her ellers kun nu, hvis jeg lige hurtigt skal på apoteket eller i boghandleren. Det har været kedeligt, trist og sørgeligt at se alle butikkerne lukke, siger Inge Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, det ikke er butikker, som kommer. De vil være bedre til at tiltrække folk og skabe mere liv i byen. Folk vil kun komme for at gå til behandling og ikke købe noget, supplerer Agna Skriver dog.

Inge Rasmussen tror på, at det nu lykkes at få skabt liv i Hadsten Centret igen. 

Første butik er allerede åbnet

De er begge – ligesom en tredje lokal, vi har talt med, Lone Dykjær Jessen, trods alt enige om, at det er godt, der sker noget i centret.

- Det har været trist, at det næsten ikke har været brugt. Det er godt, hvis der kommer flere muligheder i byen for indkøb. Jeg håber, at det lykkes, siger Lone Dykjær Jessen til TV2 ØSTJYLLAND.

00:26

VIDEO: I Grenaa er det lykkes - med lidt samme fremgangsmåde som i Hadsten - for en gruppe lokale at få skabt liv i en ellers lukket elektronikbutik igen. 

Luk video

I begyndelsen af året åbner Fysioshoppen og den kiropraktisk klinik i Hadsten Centret, ligesom en stor lægepraksis kommer til i foråret.

Til sommer åbner fitness- og motionscentret, og drømmen er så også at tiltrække et nyt supermarked og en bager med café.

En velværebutik er allerede åbnet over for apoteket, ligesom også Favrskov Kommune har sit jobcenter på førsteetagen.

Færre og færre går ind gennem dørene til centret i dag, men det håber folkene bag sundhedshuset at kunne lave om på.