93-årige Tove driver museum i sit hjem: Har 11.000 genstande

Tove Tendal-Hansen har altid været nysgerrig, stillet spørgsmålstegn og været lidt af en samler. I 46 år har hun drevet museum i sit private hjem

02:47

VIDEO: I indslaget kan du se mere til Tove og hendes museum.

De gamle dukker og dukkevogne står stablet side om side. Det lille rum med skråvæggene er tætpakket med op til 100 år gammelt legetøj.

Et stykke danmarkshistorie kan man vist godt kalde det.

Læs også Ikonisk Aarhus-museum vil flytte og bygge nyt på Aarhus Ø

Rummet ligger på førstesalen i et 62 år gammelt, rødt murstenshus i flækken Nielstrup nær Hadsten. Her bor Tove Tendal-Hansen. Hun er 93 år og bor sammen med 11.000 genstande - museumsgenstande, vel at mærke. 

Hendes hus er bedre kendt som Nielstrup Museum.

- I begyndelsen havde jeg aldrig regnet med, det skulle blive til et museum. Der så jeg det bare som en privat samling, siger Tove Tendal-Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Udover legetøj har museet også vist udstillinger om alt lige fra brudekjoler og spil gennem tiden, til en samling af piber og skolebøger- og tasker.

Samlerlyst siden barnsben

I 1972 åbnede Tove Tendal-Hansen museet i sit eget private hjem. Det skildrer hverdagslivet i Danmark helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet og frem til nyere tid.

- Min søster sagde engang til mig; Hvornår holder du op med det og bliver almindelig ligesom os andre? Så svarede jeg, at jeg er almindelig. Jeg hører bare til en anden kategori, siger Tove Tendal-Hansen.

Jeg føler mig lidt gammel efterhånden. Men alligevel kan jeg ikke få mig selv til at slippe det.

Tove Tendal-Hansen, 93 år, Nielstrup Museum

Selvom hun aldrig har drømt om at drive et museum, så har hun alligevel brugt hele sit liv - også sin barndom - på at samle gamle ting sammen. Alt lige fra legetøj og spinderok til sølvtøj og gamle mælkeflasker.

- Lige siden jeg var barn, har jeg interesseret mig for historie. Jo mere, jeg læste om gamle dage, jo mere interesseret blev jeg. Og til sidst var det altså kun det, der interesserede mig, siger hun og tilføjer:

- Jeg var nysgerrig. Jeg ville vide, hvad tingene var til, og hvorfor det var sådan, siger hun.

Her ses en barselskrukke fra Sønderborg, 1875. Når kvinden dengang havde født, så kunne hun ikke selv lave mad til familien. Derfor trådte nabokonerne til med en krukke fyldt med mad som eksempelvis suppe og svesker.

- Jeg har ikke haft tid til mand og børn

Selvom Tove Tendal-Hansen har levet i huset i Nielstrup det meste af sit liv, så har hun dog ikke slået sig ned på familiefronten. Hun har hverken fået mand eller børn.

- Jeg har ikke tid til sådan noget, siger hun.

Har du fortrudt det?

- Nej, absolut ikke. Jeg føler, jeg har haft et rigt liv. Rigere end det ville være blevet, hvis jeg havde fået mand og børn. For det havde jeg ikke kunnet gøre så meget ud af, siger hun.

Her ses en udstilling fra kælderen. Det er en gammel købmandsforretning.

Tove ville stoppe for 22 år siden - men blev ved

Tilbage i 1996 var TV2 ØSTJYLLAND på besøg hos Tove og museet. Dengang var hun 70 år og på kanten til at sige stop, hvis hun ikke fik hjælp.

- Det er kommet så vidt, at jeg bliver nødt til at lukke næste år. For jeg kan ikke blive ved med at arbejde, sagde hun i 1996.

Men her 22 år senere er hun stadig i gang.

I udstillingen ses et gammelt køkken fra 1920'erne og 30'erne.

- Jeg føler mig lidt gammel efterhånden. Men alligevel kan jeg ikke få mig selv til at slippe det, siger hun.

Hvorfor ikke?

- Det ved jeg ikke. Jeg har mere brug for at have noget at tage mig til end at sætte mig hen i en stol og læse romaner, siger hun.

01:19

VIDEO: Her kan du se indslaget fra Nielstrup Museum i 1996.

Luk video

Hvornår siger Tove så stop?

- Når jeg ikke kan mere. Altså når hovedet ikke vil længere, og min krop siger stop. Så er det ude. Så må de andre køre videre, siger Tove Tendal-Hansen.

Nielstrup Museum er selvejende, og det er bestyrelsen, der skal overtage museet, når Tove engang ikke er her længere.

Nielstrup Museum ligger i Nielstrup, nær Voldum, syd for Randers. Der er åbent hver onsdag eftermiddag året rundt.

Men hvis museet går i opløsning inden da, så er det hele testamenteret til Den Gamle By i Aarhus.

- Det synes jeg kun godt om. Så ved jeg, at det ikke går tabt. Og det er jo meget værd at vide, at ens arbejde lever videre på en eller anden måde, siger hun.

I begyndelsen havde jeg aldrig regnet med, det skulle blive til et museum. Der så jeg det bare som en privat samling.

Tove Tendal-Hansen, 93 år, Nielstrup Museum

Så du er ikke ked af, at det ikke går i arv i familien?

- Nej da, bestemt ikke. Tværtimod, fordi det vil de jo ikke passe på. De interesserer sig jo ikke for sådan noget. Det er bare mig i familien, der er sær, siger hun.

Udover museet, så rummer Toves hus også Voldum-Ruds lokalhistoriske arkiv.